Selçuk Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Sarıtaş, geliştirdiği kendi kendini temizleyebilen bu yenilikçi elektro manyetik filtre, tamamen patenti alınmış bir ürün olarak dikkat çekiyor.
Prof. Dr. İsmail Sarıtaş geliştirdiği filtre ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.Röportajında filtre matrisini tanıtan Prof. Dr. Sarıtaş, cihazın nasıl çalıştığını ve sağladığı avantajları detaylandırdı. Sarıtaş, "Elektromanyetik filtre, sıvıların içerisindeki metal parçacıkları mıknatıslayarak toplayabiliyor ve bu sayede su ve sanayi atıklarının temizlenmesinde büyük bir katkı sağlıyor" dedi. Sarıtaş, bu sistemin çevre dostu olduğunu vurguladı ve hem sıvıları temizleme hem de kendini temizleme özellikleri ile dikkat çektiğini belirtti.
Projenin doğuşunun doktora çalışmaları sırasında başladığını ve danışman hocası Prof. Dr. Saadettin Herdem ile birlikte yürüttüklerini ifade eden Sarıtaş, bu fikrin çevre dostu bir yapı oluşturma amacından doğduğunu aktardı.
Geliştirilen filtre, otomotiv sektöründe de kullanılabilir hale getirilerek motor yağlarının ömrünü uzatmayı hedefliyor. Sağlık sektöründe de potansiyel uygulamaları olduğunu belirterek, mekanik böbrek yapma fikrini de gündeme getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Sarıtaş, bu çalışma ile böbrek hastalarına yönelik bir çözüm sunmayı planladıklarını ifade etti.
Üniversite-sanayi iş birliğinin önemine vurgu yaparak, Konya'daki sanayicilerle iş birliği yapmaya açık olduklarını dile getiren Sarıtaş, üniversitenin destekleriyle, bu tür projelerin seri üretime geçerek ülke ekonomisine katkı sağlaması için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.
Prof. Dr. İsmail Sarıtaş, bu yenilikçi filtrenin tüm sıvıların temizlenmesinde kullanılabileceğini ve çevre dostu bir çözüm sunduğunu ifade ederek, toplumun bu tür projelere destek vermesinin önemini vurguladı.