Tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, bir sosyal medya platformunda yayınlanan programda “Türkiye’nin en iyi zeytini nerede çıkar?” sorusuna yanıt verdi.
Prof. Dr. Ortaylı şu ifadelere yer verdi:
“Yerine göre her yerden iyi zeytin çıkıyor. Mesela bütün klasik zeytincilerin en çok küçümsediği Güneydoğu. Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa arasındaki bölgede gayet güzel zeytinler çıkar. Antakya öyledir.
Herkes Ayvalık’tan, Gemlik’ten, Edremit’ten bahseder zeytinyağı ve zeytin için ama Akhisar da bayağı öndedir. Şu anda zaten Türkiye’nin ve hatta Avrupa’nın zeytin şampiyonudur.
Mühim olan Türkiye’de zeytinin lezzeti değildir. Elhamdülillah iyi zeytinimiz var. Zeytin rahat bir iş değildir. Devamlı çapalayacaksın. Belirli ölçüde ve dozda gübre vereceksin. Hastalık, böcek var mı gözetleyeceksin. Mesela yoncaları ekip etrafındaki sinekleri başına bela etmeyeceksin. Bu çok hassas bir konudur.
Zeytin ziraatçısı değilim fakat Türkiye ziraatının zeytine yaptığı kötülüklerin sonu yoktur. Mesela, mısır ekimi lüzumsuz şey. O kadar domuzumuz yok besleyecek. Yonca ihraç ediliyormuş. Bir müddet edersin, sonra suyu bitirir. Hele Konya Ovası’nda yapılırsa çok kötü.
En kötüsü zeytinlik bölgelerini maden çıkaracağız diye yok etmeleri. Türkiye, 3. jeolojik zaman sonu 4. jeolojik zaman başı oluşan bir ülkedir. Onun için ortadaki yayla bile bereket açısından bir step gibi görünür ama ne Ukrayna’dır ne de İran’dır. İkisinin arasında bir şeydir. Buradaki kömürler 5 para etmez.”