Organ nakliyle yeniden hayat buldu

Necmettin Erbakan Üniversitesi Organ Nakli Bölümünde annesinin donörüyle böbrek nakli olan 15 yaşındaki Betül Ilgız nakilden önce ve sonrasında neler yaşadığını Anadolu'da Bugün mikrofonuna anlattı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Organ Nakli Bölümünde Prof. Dr. Tevfik Küçükkkartallar’a annesinin donörüyle böbrek nakli olan 15 yaşındaki Betül Ilgız geçirdiği süreç hakkında bilgi verdi.

Böbrekleri işlevini yerine getirmediği için diyalize giren 15 yaşındaki Betül Ildız, çok zorlandığı için nakil olmaya karar verdiğini söyledi. Ildız, “Annemle babamın donörleri uyumlu çıktı ama babam da şeker olduğu için annemin böbreğini almak zorunda kaldım. İyi ki almışım, iyi ki nakil olmuşum. Buradaki bütün hemşireler ve Tevfik hocamı çok seviyorum. Hepsi bana kızı, kardeşleri gibi değer verdiler. Hastalık döneminde çok günde 30-35 tane ilaç içtiğim için sosyal yaşamım kısıtlanıyordu. Bir gün diyalize gidip, bir gün evde kendimi iyileştirmeye çalışıyordum. Su içemiyor ve full tuzsuz yiyordum. Potasyum değerim yükselir diye meyveleri yiyemiyordum ya da çok az yiyebiliyordum” dedi.

“En çok soda içmek isterdim”

En çok su ve soda içmek istediğini ve doktorundan soda içmek için izin aldığını söyleyen Betül Ildız, “En çok su ve soda içmek isterdim. İlk başta sodayı Tevfik hocama sormuştum, “beraber içelim” demişti ve beraber içmiştik. Çok mutlu oldum çünkü en sevdiğim şey sodaydı. 5 seneye yakın içemiyordum” dedi. Küçük Betül son olarak organ nakli hakkında insanlara şunları söyledi: “Herkes sağlığı için organ nakli olsa çok güzel olur ve iyi ki olmuşum diyorum, hayatıma daha güzel bir şekilde başlıyorum. Korkulacak bir şey değilmiş, en güzeliymiş. İnsanlar organlarını bağışlasın. Diğer hastaları kurtarmak için yardım etsinler.”

“19 Ağustos ikinci doğum günümüz”

Yaklaşık beş senedir bu hastalıkla uğraştıklarını söyleyen Betül Ilgız’ın babası Ali Ilgız, “Üç buçuk senemiz ilaç tedavisiyle geçti. Biz Ankara'da tedavi görüyorduk. Kendimiz Konyalıyız ama genellikle Ankara'ya yönlendirdikleri için orada tedavi gördük. Geçen sene de diyaliz kararı verildi. Orada olacağımıza kendi evimizde olalım, memleketimizde olalım dedik. Buraya başvurduk. Geçen yıl 2023'ün nisan ayından bu yana diyalize giriyordu çocuğumuz. Hocalarımız değerlerinin yüksek olmasından dolayı bir türlü nakil yapamadı. Hem yaşının da uygun hale gelmesi hem de kendisini psikolojik olarak hazırladık. Kendisi nakil olmayı istedi. Önceden ben kesinlikle olmayacağım diyordu. Ondan sonra işte NEÜ’ye müracaat ettik. Ekip çok sağlam bir ekip. Bizi özellikle dış illere yönlendiren akrabalarımız, eşimiz, dostumuz oldu ama biz, biz buraya güvendik, buraya geldik. Tevfik Küçükkartallar hocamdan, özellikle çok memnunuz. Bütün ekiple öyle yani İsmail Hocamdır, Fethi Hocamdır hepsinden Allah razı olsun, ilgilendiler. Annesinin böbreğini aldık. Nakilimiz annesinden oldu. Canlı dönerle yaptık. Çok başarılı geçti. Annesi şu anda taburcu oldu. Kızımla ben kalıyorum. Allah nasip ederse gelecek hafta içinde de biz taburcu olacağız. Normal hayatımıza döneceğiz. 19 Ağustos Pazartesi günü ameliyat olduk. 19 Ağustos ikinci doğum günümüz. Bundan sonra öyle devam edeceğiz inşallah. Organ bağışına da herkesin katkıda bulunmasını istiyorum” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Konya Haber Haberleri