Konya'da su kesintileri sona eriyor!

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, şehrin su ve kanalizasyon altyapısını modernleştirmek amacıyla kapsamlı bir sayısallaştırma çalışması yürütüyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, şehrin su ve kanalizasyon altyapısını modernleştirmek amacıyla kapsamlı bir sayısallaştırma çalışması yürütüyor. Bu proje, ilçe merkezleri ve çevresindeki tüm yerleşim yerlerini kapsayarak, su kesme bölgeleri oluşturulması ve altyapı sistemlerinin dijital ortama aktarılmasıyla şehrin altyapısının daha etkin ve verimli yönetilmesine katkı sağlayacak.

ALTYAPI HARİTASI ÇIKARTILIYOR

Proje kapsamında, 18 ilçe merkezi ile 6 mahallenin su, 3 ilçe merkezi ve 1 mahallenin ise kanalizasyon altyapısı sayısallaştırılarak önemli bir aşamaya ulaşılması hedefleniyor. Çalışmalar tamamlandığında, ihtiyaç duyulan vanalar yer üstüne çıkarılacak, çalışmayan vanalar aktif hale getirilecek ve yeni su kesme bölgeleri oluşturulacak. Bu bölgeler test edilerek faaliyete geçirilecek ve işletmelere, sınırları ve besleme yerlerini gösteren renkli haritalar teslim edilecek.

GELECEK PLANLARI

KOSKİ Genel Müdürlüğü, 2025 yılı Mayıs ayına kadar ilçe merkezlerinin sayısallaştırılmasını tamamlamayı, su kesme bölgeleri için gerekli vanaların tespitini gerçekleştirmeyi planlıyor. 2026 yılı sonuna kadar bu vanaların yer üstüne çıkarılması ve ihtiyaç duyulan yerlerde yeni vanaların eklenmesi hedeflenirken, su kesme bölgelerinin 2027 yılı sonuna kadar test edilip faaliyete geçirilmesi öngörülüyor.

SAYISALLAŞMANIN AVANTAJLARI

Altyapının sayısallaştırılması, şebeke üzerinde yapılacak tüm çalışmalarda önemli avantajlar sunacak. Yeni şebeke projelerinin hazırlanmasında, hattın çapı, güzergahı ve besleme alanı gibi kritik bilgilerin bilinmesi gerekecek. Ayrıca, yüksek basınç nedeniyle sık sık arızalanan şebekelere basınç kırıcı eklenmesi için hattın dayanıklılığı gibi teknik bilgilerin sayısal ortamda bulunması zorunlu olacak.

SU KESME BÖLGELERİNİN ÖNEMİ

Su kesme bölgelerinin oluşturulması, su arızalarına müdahale sürecinde zaman ve kaynak tasarrufu sağlayacak. Mevcut durumda bir arıza meydana geldiğinde, depodan veya birkaç mahallenin suyunun kesilmesi nedeniyle ciddi zaman kayıpları yaşanırken, yeni küçük su bölgeleri sayesinde bu sıkıntılar minimize edilecek. Arıza durumunda daha az su kaybı yaşanacak ve arıza giderildikten sonra şebekenin kendini toparlama süresi kısalacak. Ayrıca, su kesintisinden etkilenen alanın küçültülmesiyle vatandaşların mağduriyeti en aza indirilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haber Haberleri