Konya'nın unutulmaz sanatçısı Aydınlar Ocağı'nda anıldı

Konya Aydınlar Ocağı, 20 Kasım 2024 tarihinde düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, şair ve müzisyen Enver Etik’i konuk etti.

İl Halk Kütüphanesi Salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Konya'nın ulusal düzeydeki önemli değerlerinden biri olan Tahir Karagöz'ün yeterince tanınmadığını belirterek, “Sadettin Kaynak’ın davetiyle İstanbul’a gidip eğitim alan ve onun Konya’daki halifesi olan Karagöz, maalesef yeterince bilinmemektedir” dedi.

Etik, Karagöz’ün hayatına dair bilgi verirken, 1921 yılında Konya’da doğan sanatçının, çocukluk yıllarında düzenli bir eğitim almadığını ancak babası Sultan Selim Camii müezzini Hüseyin Efendi’den eğitim aldığını ifade etti. Karagöz’ün müzik yeteneğini ilk fark eden kişinin Hacıveyiszade Efendi olduğunu söyleyen Etik, “Sadettin Kaynak, Tahir Karagöz’ün sesini ve müziğe yatkınlığını fark ederek onu İstanbul’a davet etti” dedi. Etik, Kaynak’ın Karagöz için “Birisi meyhaneye gitti, diğeri camiye” sözünü hatırlatarak, Karagöz’ün dini müzik ve ilahi tarzında eserler verdiğini belirtti.

Tahir Karagöz’ün müezzinlik ve öğreticilik görevlerinde bulunmuş ve Konya’da bir dönem müzik dersleri vermiş olduğunu aktaran Etik, sanatçının 1956 yılında Koyunpazarı Camii müezzinliğine başlamış ancak beş ay sonra istifa ettiğini söyledi. Karagöz’ün kariyerinin ilerleyen yıllarında Ankara’ya taşındığı ve burada çeşitli devlet görevlerinde bulunduğu bilgisi de paylaşıldı. 1994 yılında vefat eden Karagöz, Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

Etik, Karagöz’ün en bilinen eserlerinden birinin “Sordum Sarı Çiçeğe” olduğunu belirterek, Karagöz’ün mehter müziği ve ezan tilavetiyle de tanındığını aktardı. Etik, “Celal Bayar’ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemde mehter yasağının kalkmasıyla Karagöz de mehter korosunda yer almış ve İnönü’ye söylediği esprili bir cevapla anılmıştır” dedi. Ayrıca, Karagöz’ün ezan okurken bir cami cemaati tarafından tanınması ve yıllar sonra onun sesinden camiye gelme hissi uyandığını anlatan anekdot da dinleyicilerle paylaşıldı.

Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, şair ve müzisyen Enver Etik’e teşekkür ederek, günün anısına bir kitap takdim etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haber Haberleri