Konya'nın çevre projeleri dünyaya tanıtıldı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’na (COP29) katıldı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’na (COP29) katıldı. Bu yıl 11-22 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen konferans, yaklaşık 100 ülkenin liderlerini iklim değişikliğiyle mücadele için bir araya getirdi.

TÜRKİYE PAVİLİONU 3 BAKANIN KATILIMIYLA AÇILDI

Konferansın açılışında Türkiye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kurulan Türkiye Pavilionu ile yer aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Başkan Altay’ın katılımıyla açılışı yapılan pavilion, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalarını dünyaya tanıtıyor.

BAŞKAN ALTAY'DAN İKLİM VE AFET YÖNETİMİ ÜZERİNE İKİ PANEL

Başkan Altay, Konya Büyükşehir Belediyesi ve TDBB tarafından düzenlenen “Yerel Yönetimlerde İklim Değişikliği ile Mücadele Çalışmaları” panelinde Konya’nın iklim değişikliğine karşı örnek çalışmalarını paylaştı. Çevre ve iklim konularında dünyada lider bir şehir olmaya çalışan Konya'nın çevre projelerini detaylandıran Altay, şehirdeki Sıfır Atık, Hava Kalitesi İzleme, yenilenebilir enerji projeleri ve su tasarrufu çalışmaları gibi birçok projeyi anlattı.

İkinci gün katıldığı “Depremden Kaynaklı Yıkıntı Atıklarının Geri Kazanımı ve Sürdürülebilir Yönetimi” panelinde ise Altay, Türkiye'nin depreme hazırlık konusundaki çalışmalarını paylaştı. Konya'da yürütülen deprem hazırlık çalışmaları ve Konya ekibinin Hatay’daki depreme müdahale sürecini aktaran Altay, afet yönetiminin önemine vurgu yaptı.

“İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yerel Yönetimler Öncü Rol Oynamalı”

İklim değişikliğinin tüm insanlığı tehdit eden bir sorun olduğunu belirten Başkan Altay, bu küresel sorunun çözümünün de birlik içinde hareket etmekle mümkün olduğunu ifade etti. Altay, “Küresel iklim değişikliği, yaşamsal döngüyü olumsuz etkiliyor ve ancak yerel yönetimler olarak merkezi hükümetlerle birlikte hareket ettiğimizde başarıya ulaşabiliriz” dedi.

“Şehirlerimizi Depreme Hazırlamak İçin Çaba Harcıyoruz”

Deprem felaketlerinin tüm ülkeyi derinden etkilediğini belirten Altay, 6 Şubat 2023 depreminden aldıkları dersler doğrultusunda şehirlerin depreme hazırlanmasının önemine dikkat çekti. Konya’nın depreme hazırlık için gerekli adımları attığını söyleyen Altay, yerel yönetimlerin afet anında müdahale ve enkaz yönetimi konularında aktif rol alması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin İklim Hedeflerine Destek

COP29 kapsamındaki diğer bir toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un sunduğu “Türkiye’nin Uzun Dönemli İklim Yol Haritası” programına da katılan Başkan Altay, Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Karbon Hedefi ve Yeşil Kalkınma Devrimi hedefleri doğrultusunda yerel yönetimlerin üzerine düşen görevleri yerine getirmeye devam edeceklerini belirtti.

BM İklim Değişikliği Konferansı (COP29)

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, BM tarafından iklim değişikliğiyle mücadele için her yıl düzenlenen uluslararası bir platform. COP29, iklim değişikliği çerçevesinde ülkelerin ortak çözüm arayışlarını ve küresel hedefleri belirlemek amacıyla dünya liderlerini bir araya getiriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haber Haberleri