Selçuk Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunu Beytullah Efe, iki yıl mühendislik kariyerinin ardından babasının mesleği olan üzüm üreticiliğine yöneldi. Efe, haftada 2-3 gün çalışarak, mühendis maaşlarının 4-5 katı bir gelir elde ediyor.
30 yaşındaki Efe, merkezdeki Güzel Yalı köyünde, başlangıçta babasının 10 dönümlük bağına destek vererek işe başladı. Zamanla çevresinin de yardımıyla bu alanı 50 dönümün üzerine çıkardı. Ürettiği, raf ömrü uzun olan üzümler yüksek talep görüyor ve yurtdışına ihraç ediliyor. Eleştirilerle karşılaşmasına rağmen Efe, özgürce çalışmanın ve severek üretim yapmanın mutluluğunu yaşıyor.
"ÜRETTİĞİMİZ ÜZÜM TÜRKİYE'DE BİLİNEN BİR ÜRÜN"
Efe, mühendislikten çiftçiliğe geçiş sürecini şu sözlerle anlattı: "Elektrik elektronik mühendisiyim. Okulu bitirdikten sonra iki yıl mühendislik yaptım. Daha sonra bu iş bana daha cazip geldi. Babamın örnek alarak onun 10 dönümlük bağında üretime başladım. Şu anda 50 dönümün üzerinde üzüm üretiyoruz. Ürettiğimiz üzüm, raf ömrünün uzunluğu nedeniyle Türkiye'de yüksek talep görüyor."
"KATMA DEĞER KATMAYI İSTİYORUZ"
Sermaye konusunda sorun yaşamadıklarını, ancak ürünlerini pazarlama konusunda entegre tesis kurmanın önemine dikkat çeken Efe, "Neden mühendis değil de çiftçisin diye eleştiriler alabiliyorum. Ancak bu işten elde ettiğim gelir, 4-5 mühendis maaşı kadar. Aynı zamanda kendime zaman ayırabiliyorum. Haftada sadece 2-3 gün çalışarak, isteyerek üretim yapabiliyoruz. Mutluyuz. Ürünlerimizi Türkiye'nin birçok yerine ve yurtdışına gönderiyoruz. Ancak, ürünümüzü işleyemiyoruz ve katma değer katmak istiyoruz. Bunun için entegre tesis kurma aşamasında zorluklar yaşıyoruz." dedi.