Konya'da Türkiye Yazarlar Birliği tarafından etkinlik düzelendi

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, cumartesi günleri gerçekleştirdiği etkinliklerin yanı sıra, 15 günde bir düzenlediği 'Konyalı On'lar adlı sohbetler dizisine başladı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, cumartesi günleri gerçekleştirdiği etkinliklerin yanı sıra, 15 günde bir düzenlediği 'Konyalı On'lar adlı sohbetler dizisine başladı. Bu kapsamda ilk programın konuğu, Marmara Üniversitesi'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Fayda oldu.

Prof. Dr. Fayda, sohbetine, dedesi Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Efendi'den aldığı eğitim ve terbiye dersleriyle başladı. Ayrıca Konya'daki diğer önemli hocalar olan Batmanzâde Mustafa Hoca, Şükrü Bağrıaçık ve Dr. Ali Rıza Işın'dan da ilham aldığını belirtti.

Sohbetinde, 20. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde Konya’da gerçekleştirilen eğitim reformlarına değindi. Fayda, 1909 yılında Konya'da kurulan ve "Islah-ı Medaris-i İslamiye" olarak adlandırılan okulun, medrese, tekke ve modern okul müfredatını bir araya getirdiğini ifade etti. Bu okulun, dönemin diğer ıslah medreselerine örnek teşkil ettiğini vurguladı.

Prof. Dr. Fayda, Yahya Kemal'in "Avrupa'ya ne ile gittik?" sorusuna verdiği "Pilav yiyerek ve mesnevi okuyarak Avrupa’ya gittik" yanıtını ele aldı. Bu ifadeyi "Mesnevi okuyarak ve ilâyi kelimetullah için gittik" şeklinde düzelten Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 1972'de basılan "Yahya Kemal’in Hatıraları" kitabına atıfta bulundu. Fayda, edebiyatçılara bu düzeltilmiş ifadenin kullanılmasını önerdi.

Samiha Ayverdi’nin eski Türk destanlarındaki "Kızıl Elma"nın, Müslümanlıktan sonra İlâyi Kelimetullah aşkına dönüştüğünü belirttiği cümleyi kaynaklarda yer alması gerektiğini de ekleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Programın sonunda, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Ahmet Sorgun, Prof. Dr. Fayda'ya TYB Yayınlarından takdim ederken, Prof. Dr. Fayda da "Hulefâ-yı Râşidîn Devri" kitabını imzalayarak katılımcılara hediye etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haber Haberleri