Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Dar-ül Mülk Sergi Sarayı'nda sergilenen, Anadolu Selçuklu Devleti hanedan üyelerinin silikon heykelleri, ziyaretçilere sultanların dış görünüşleri hakkında tarihi bir yolculuk yapma fırsatı sunuyor. 6 yıl süren bilimsel çalışmalarla, Selçuklu sultanlarının yüz ve beden görünümü DNA ve anatomi analizleriyle ortaya çıkarıldı. Sergide, 12'si sultan olmak üzere 17 hanedan üyesinin heykelleri, taç kapılar önünde ziyaretçileri karşılıyor.
SULTANLARIN GERÇEK YÜZÜ ORTAYA ÇIKTI
Türbede çıkarılan naaş kalıntılarıyla yapılan bilimsel çalışmalar sonucu, sultanların saç rengi, duruşu, boyu ve kas yapısı gibi detaylar belirlendi. Yüzde 90 benzerlik oranıyla hazırlanan silikon heykeller, her bir sultanın ölümünden önceki son halleriyle izleyicilerin karşısına çıkıyor. Konya'nın tarihi zenginliğini yansıtan bu eserler, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
ZİYARETÇİLER TARİHE DOKUNUYOR
Dar-ül Mülk Sergi Sarayı, 1,5 yılda 163 bin kişiyi ağırladı, bunların 1500'ünden fazlası yabancı ziyaretçilerden oluştu. Konya'nın Alaeddin Tepesi'ndeki türbeden sonra sergiyi gezmek, ziyaretçilere sultanlarla yüz yüze gelme fırsatı sunuyor. Prof. Dr. Hülya Acar, "Ziyaretçiler, türbede gördükleri naaşlarla, burada gördükleri heykellerin yüzde 90 benzerlik taşımasıyla büyük bir heyecan yaşıyor" dedi.
BİLİMSEL ÇALIŞMA VE PROJENİN DERİNLİĞİ
Proje kapsamında, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan tomografi ve DNA analizleriyle elde edilen veriler doğrultusunda, sultanların yüzleri 3D teknolojisiyle yeniden oluşturuldu. Ayrıca, dönemin kumaşlarına uygun olarak tasarlanan kıyafetler, tarihi veriler ışığında özel olarak dikildi. Bu bilimsel çalışmanın, Türk tarihine ışık tutan önemli bir adım olduğu vurgulandı.