Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Çatalhöyük, dijital teknolojilerle tarih meraklılarına benzersiz bir deneyim sunuyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 14 ay önce hizmete açılan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, 9 bin yıl öncesine ışık tutan bu neolitik yerleşimin tanıtımına büyük katkı sağlıyor.
Merkez, açıldığı günden bu yana 131 binden fazla yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Ziyaretçiler, interaktif ve dijital ekranlarla Çatalhöyük’ün kapısız evleri, duvar resimleri, kadın-erkek heykelcikleri, yırtıcı hayvan kemikleri, çoklu mezarları ve tarım izlerini keşfetme imkânı buluyor. Ören yerinde yapılan kazılarda bulunan eserlerin replikaları da merkezde sergileniyor.
Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi Sorumlusu Gülsün Ergen, merkezin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, “Ziyaretçilerimiz burada 9 bin yıl önceye yolculuk yapıyor. Dijital cihazlar rehberliğinde o dönemin yaşam biçimi, hayvan türleri, bitki örtüsü ve arkeolojik kazıları hakkında bilgi alabiliyorlar. Ayrıca, model bir evde 9 bin yıl önce bir ailenin yaşadığı ortamı birebir deneyimleyebiliyorlar. Bu oldukça heyecan verici bir deneyim” dedi.
Merkezde, 260 kişilik konferans salonu ve ziyaretçiler için bir kafe bulunuyor. Ayrıca, Çatalhöyük kazı alanına yapılan ziyaretlerin ilk durağı olarak da hizmet veren merkez, bir müze niteliği taşıyor.
Merkezde sergilenen imitasyon eserlerin yanı sıra, orijinal buluntular Ankara Medeniyetler Müzesi ve Konya Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilere sunuluyor. Çatalhöyük’ü keşfetmeye gelenler, merkezdeki bilgilendirme ve deneyimlerin ardından kazı alanını da gezebiliyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği bu yenilikçi merkez, hem yerel hem de uluslararası ziyaretçilerden büyük beğeni topluyor. Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, tarihe olan ilgiyi artırırken, bölge turizmine de önemli katkı sağlıyor.