Konya'da uzmanlar, kış mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan narın sağlık açısından birçok yararına dikkat çekti.
Nar, yüksek antioksidan içeriği ve vitamin zenginliğiyle vücut direncini artırarak hastalıklardan koruyor.
Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, narın "süper besin" olarak kabul edildiğini belirtti. Öten, "Nar, içerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde arterlerde plak oluşum riskini azaltır, kan basıncını düşürür ve cilt yaşlanmasını geciktirir. Çekirdeklerinde bulunan konjuge linoleik asit, cilt esnekliğini artırır ve menopoza bağlı yan etkileri hafifletir" dedi.
NAR KABUKLARINDAN ÇAY İLE SİNDİRİM DESTEĞİ
Uzm. Dyt. Öten, nar kabuğunun da kurutulup çay şeklinde tüketildiğinde ishale karşı etkili olduğunu söyledi. Ürolitin A isimli bileşenin yaşlanmayı geciktirici ve kanser karşıtı özellikleri olduğuna vurgu yaptı.
NAR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Öten, narın bağışıklık sistemi üzerindeki faydalarını ise şu sözlerle anlattı: "Bir porsiyon nar, fenolik bileşikler ve C vitamini açısından zengin olup bağışıklığı güçlendirir. Diyabet hastalarına da kontrollü şekilde nar suyu önerilebilir. Çocukların hastalıklardan korunması için günlük yarım nar tüketilmesi faydalıdır.
Pazarda nar satışı yapan Muammer Candemir, soğuk havaların gelmesiyle birlikte nar satışlarının arttığını belirterek, "Kendimiz de severek tüketiyoruz" dedi. Alışveriş yapan bir vatandaş ise "Çarşıdan aldım bir tane, eve vardım bin tane" diyerek narın popülerliğine dikkat çekti.
Narın faydaları ve halk arasında yaygın kullanımıyla kış aylarında tercih edilen önemli bir besin olmaya devam ediyor.