Ekran bağımlılığı çocuklarda travmalara neden olabilir

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte, ekran bağımlılığına bağlı sorunlara dikkat çeken uzmanlar, çocukların siber suçlardan etkilenebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte, ekran bağımlılığına bağlı sorunlara dikkat çeken uzmanlar, çocukların siber suçlardan etkilenebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Konya Teknik Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü Başkanı ve Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, ekran bağımlılığının fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

Doç. Dr. Küçükbezirci, çocukların yaz tatili süresince ekran başında vakit geçirdiklerini ve bu durumun siber zorbalık gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. "Ekran karşısında geçirilen zamanın olumlu yönleri olsa da, olumsuz etkileri daha belirgin," diyen Küçükbezirci, ekran yoksunluğunun çocuklarda sinirlilik ve davranışsal bağımlılığa yol açabileceğini belirtti.

Sosyal ve psikolojik gelişimini olumsuz etkileyebilir

Uzman Dr., ekran bağımlılığının madde bağımlılığı ile benzerlik gösterdiğini, çocukların bu tür bir bağımlılıktan etkilendiğinde hem fiziksel hem de zihinsel sağlık sorunları yaşayabileceğini vurguladı. Ayrıca, ekran bağımlılığının çocukların sosyal ve psikolojik gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Ailelere çocuklarının dijital ortamlardan uzaklaşarak sosyal etkinliklere katılmalarını öneren Doç. Dr. Küçükbezirci, alışveriş merkezlerinde geçirilen zamanın sosyal bir etkinlik olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Çocukların ilgi ve becerilerine uygun etkinliklerle vakit geçirmelerinin daha faydalı olacağını vurgulayan Küçükbezirci, ailelerin çocuklarına örnek olmaları gerektiğinin altını çizdi.

"Ekran kullanımında dengeli olmak önemlidir"

Küçükbezirci, "Ekran kullanımında dengeli olmak önemlidir. Bağımlılık haline gelirse bu durum hem fiziksel hem de zihinsel olarak zararlıdır," diyerek, ebeveynlerin bu konuda dikkatli olmalarını ve çocuklarıyla açık iletişim kurmalarını tavsiye etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haber Haberleri