Dolandırıcılar ikinci el araç piyasasında!

Dolandırıcılar, ikinci el araç satışında kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtıp "aracı akrabama alacağım" bahanesiyle vatandaşları tuzağa düşürüyor.

İkinci el araç alım satımında dolandırıcılar, her geçen gün yeni yöntemler geliştirerek vatandaşları mağdur ediyor. Özellikle internet siteleri ve uygulamalar üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetleri artarken, son dönemde "aracı akrabama alacağım" yalanıyla birçok kişi mağdur ediliyor. Konya İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Furkan Fulin, vatandaşlara bu dolandırıcılık yöntemine karşı uyarılarda bulundu.

Dolandırıcıların önce araç sahibiyle iletişime geçtiğini ve kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtarak güven kazandıklarını belirten Fulin, “Dolandırıcılar, aracı akrabası için alacaklarını söyleyip az bir kapora gönderiyorlar. Bu şekilde güven sağladıktan sonra aynı aracı düşük fiyata ilan verip alıcı buluyorlar” dedi. İkinci el araç alım satımı yapan kişileri hedef alan dolandırıcılar, alıcı ile satıcıyı buluşturduktan sonra her iki tarafa fiyat hakkında konuşmamaları gerektiğini söylüyor ve alıcıdan belirledikleri bir IBAN'a ödeme yapılmasını talep ediyorlar. Ödeme yapıldıktan sonra ise dolandırıcılar ortadan kayboluyor.

Polis Memuru Furkan Fulin, “Bu tür tuzaklardan korunmak için noterlerdeki güvenli satış yöntemini kullanmak ve alıcının aracın ruhsat sahibine ödeme yaptığından emin olmak gerekiyor” diyerek güvenli ödeme sistemlerinin tercih edilmesinin önemini vurguladı.

Ayrıca dolandırıcılar, sosyal medya platformlarında piyasa değerinin çok altında fiyatlarla ürün ilanları vererek vatandaşları oltalama sayfalarına yönlendirmeye çalışıyor. Fulin, dijital okuryazarlığın önemine dikkat çekerek, “Güvensiz linklere tıklamamalı, alışveriş sitelerinin güvenilir olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Değerinden çok düşük fiyatlı ürünlere karşı şüpheyle yaklaşmalıyız” şeklinde uyarıda bulundu.

UZMANLARDAN UYARI: PİYASA DEĞERİNİN ALTINDAKİ FİYATLARA DİKKAT!

Yetkililer, dolandırıcılıktan korunmak için dijital güvenlik tedbirlerini artırmanın önemine işaret ediyor. Ödeme yapılacak hesapların doğruluğunu kontrol etmek ve güvenli ödeme yöntemleri kullanmak, mağduriyetlerin önüne geçmede önemli bir rol oynuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haber Haberleri