Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, konuşmasında, Konya'nın yıllık 3,5 milyar dolar ihracat yaptığını ve 2,2 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini vurguladı.
Büyükeğen, sanayinin şehrin ekonomisindeki payının %27,5 seviyesine ulaştığını ifade etti. Ayrıca, Konya'da toplam istihdamın %35'inin sanayi sektörü tarafından sağlandığını dile getirdi.
Şehirde üretim teknolojisinin geliştiğine dikkat çeken Büyükeğen, düşük teknolojiye dayalı üretimin oranının %19’a gerilediğini, orta-düşük teknolojinin %31,6, orta-yüksek teknolojinin %48, yüksek teknolojinin ise %1,40 seviyelerinde olduğunu belirtti. Sanayi Odası olarak orta-yüksek ve yüksek teknoloji üretim oranını %75'e çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.
KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu ise KOSGEB'in KOBİ’lerin büyümesine ve dönüşümüne destek sunduğunu anlatarak, KOSGEB’i yalın, erişilebilir, dijital ve küresel bir kurum haline getirmek için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Türkiye genelinde geçtiğimiz yıl 167 bin işletmeyi ziyaret ettiklerini, Konya’da ise 5 bin 364 imalatçı firmayı yerinde incelediklerini belirtti.
İbrahimcioğlu, 2025 itibarıyla üç yeni destek programını hayata geçirdiklerini duyurdu:
Küresel Rekabetçilik Destek Programı: KOBİ’lerin yüksek katma değerli ürünler geliştirmesini ve uluslararası pazarda rekabet gücü kazanmasını destekleyen programın üst limiti 50 milyon TL.
Kapasite Geliştirme Destek Programı: KOBİ’lerin ölçek büyütme yatırımlarına destek sağlayarak üretimden pazarlamaya kadar birçok alandaki ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan programın destek üst limiti 20 milyon TL.
İstihdamı Koruma Destek Programı: Tekstil, giyim, deri ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere SGK prim ve vergi borçlarını azaltacak şekilde her bir istihdama 30 prim günü için 2,5 TL geri ödemesiz destek sağlayan program. Başvurular 31 Mart’ta sona erecek.
Ayrıca, KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı kapsamında işletmelerin dijitalleşme süreçlerine katkı sunulduğunu aktaran İbrahimcioğlu, TÜBİTAK TÜSSİDE iş birliğiyle geliştirilen Dijital Dönüşüm Değerlendirme Aracı ile firmaların dijital olgunluk seviyelerinin analiz edilerek ihtiyaç duydukları yatırımların belirlendiğini ve bu çerçevede işletmelere 20 milyon TL’ye kadar destek sağlandığını belirtti.