Çocuklar neden sık hastalanır? Ebeveynler dikkat! Bu belirtiler varsa...

Çocuklarda sık hastalık sendromu nedir? Sık hastalığının semptomları nelerdir, ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenler. Dr. Kutsi Öncü, konu ile ilgili Anadolu'da Bugün TV'ye konuştu.

Konya Özel Akademi Hastanesi'nde Başhekim olarak görev yapan Dr. Kutsi Öncü, çocuklarda görülen sık hastalığı hakkında bilgi verdi. Öncü, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken hususlar ve sık hastalığının belirtilerine de değindi.

"Çocuklarda sık hastalık sendromu nedir?"

"Sık hastalığı genellikle 5 yaş altı kreşe giden veya kreşe giden kardeşi olan çocuklarda görülür. Sık hastalığının semptomları ise; üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihapları, ishal, karın ağrıları, sık sık ateşlenme ve öksürük nöbetler şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Bu semptomların sebeplerinden yüzde 30'u alerjik olgulardır. Ailenin bir veya birkaç bireyinde alerjik öykü var ise çocuklarda da bu öyküyü görebiliriz.

Bağışıklık sistemi veya immün sistem, hiçbir çocuk ve bireyde aynı değildir. Genelde sık hastalık sendromlarının hemen hemen yüzde 10'una yakını bağışıklık sisteminin yetersizliği nedeniyle oluşur. Bağışıklık sisteminin güçlü olabilmesi için en önemli faktörlerden birisi, çocuklara dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılmasıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar ise, çok kolay bronşit olurlar. Bu çocukların çoğu zaman hastane ortamında yataklı tedaviye mecbur kaldıkları gözlemlenmiştir.

"Alerjik olguların belirtisi"

Çocuklarda sık sık hapşırık ve öksürük nöbetleri, burun tıkanıklıkları, göz yaşarmaları, burun akıntıları şeklinde karşımıza çıkabiliyor. Sık hastalığı olan çocukların fiziki muayenesinde, büyük bademcikler ve geniz eti, nazofarenks dediğimiz burnun arka tarafında yer alan lenf bezlerinin aşırı büyümesi sonucu ağızdan nefes alma sorununu gözlemledik. Gece uykusunda ise; ağzı açık uyuma, huzursuz ve iştahsız uyku meydana gelir. Bu semptomlar ise çocuğun büyüme ve gelişmesini kötü yönde etkileyip, bozuk psikoloji, kardeşleri ve okuldaki arkadaşları ile uyumsuzluk sonuçlarını ortaya çıkartır.

"Ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenler"

Çocuk uykusunda huzursuz mu,uykusu sık sık bölünüyor mu, geceleri ağlama nöbetleri geçiriyor mu, uykuda horluyor mu, burun tıkanıklığı var mı? Böyle durumlarda çocuğun mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilip, bademcik ve geniz etlerinin kontrol edilip, takip edilmesi gerekir. Artık günümüzde bademcik ve geniz etleri çok büyümüş, çocuk nefes alamaz hale gelmiş, 1 ay içerisinde 2 kere hastalanıyor ya da 1 yıl içerisinde 10-15 kez doktora gitmek zorunda kalıyorsa bu çocukların sık hastalık sendromunun altında yatan sebebin araştırılmasının zorunlu olduğunu unutmayın."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haber Haberleri