Altın fiyatları yükseldi, düğünlerde “Beşi bir Yerde” geleneği azaldı

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, “Eskiden 5 adet 5'i bir yerde ve beş bilezik düğünlerin vazgeçilmeziydi. Bugün, ekonomik koşullar nedeniyle altın takma alışkanlıkları farklılaşıyor” dedi

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, “Eskiden 5 adet 5'i bir yerde ve beş bilezik düğünlerin vazgeçilmeziydi. Bugün, ekonomik koşullar nedeniyle altın takma alışkanlıkları farklılaşıyor” dedi.E

konomide yaşanan gelişmeler, vatandaşların geleneklerinde değişiklik yapmalarına neden oldu. Geçmişte düğünlerde beşi bir yerde, bilezik takma adeti, günümüzde ortadan kalktı. Konuyla ilgili olarak Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, açıklamalarda bulundu. Altın fiyatlarının artmasıyla birlikte vatandaşların alışkanlıklarında değişiklik olduğunu belirten Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yaşar, “Eskiden düğünlerde, adet olarak 5 adet beşi bir yerde ve beş bilezik takmak gibi gelenekler vardı. Altın fiyatlarının artması bu alışkanlıkları değiştirdi. İnsanların alım gücündeki düşüş nedeniyle düğünlerin olmazsa olmazı olarak nitelendirilen beşi bir yerde ve bilezik takma geleneği ortadan kalktı. Günümüzde düğünlerde 2 metrelik zincirler ve daha hafif bilezikler tercih ediliyor. Orta halli bir aile ortalama 100 gram altın alabiliyor. Son dönemlerde 14 ayar takı setleri ve tuğralı kolyeler tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

“ALTINA AYRILACAK BÜTÇE KÜÇÜLDÜ”

Ülkenin ekonomik durumunun, düğünlerdeki altın takma alışkanlığını belirgin bir şekilde etkilediğini söyleyen Yaşar, “Altın fiyatları artarken, düğün masrafları da artıyor. Yemek, elbise, gelinlik gibi harcamalar da arttı ve insanlar altına ayıracak bütçelerini küçültmek zorunda kalıyorlar. Vatandaşların gelir seviyesi artarsa, insanlar düğünlerde altın alımına daha fazla yönelebilir. Bizler de kuyumcular olarak bunu umuyoruz” ifadelerini kullandı.

“ARTIK TAŞINMAZ MALLAR MEHİR OLARAK VERİLİYOR”

Geçmişte evliliklerde mehir olarak altın verildiğini anımsatan Yaşar, artık Konya’da bazı köylerde altının yerini tarla ve arsa gibi taşınmaz malların mehir olarak verildiğini söyledi. Yaşar, “Bazı köylerde artık altın yerine 1 dönüm ya da 5 dönüm tarla verilmesi adet haline geldi” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haber Haberleri