Türkiye İstatistik Kurumu'nun haziran ayı enflasyonunu yüzde 1.64 olarak açıklamasıyla emekli ve memur zamları netleşti. TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamları gündem olurken dün ortaya çıkan veri de sosyal medyada espri konusu oldu. Tartışmalı fiyatlar sonrası TÜİK Başkanı'ndan da açıklama geldi.
Haziran ayıyla enflasyonun iniş sürecine başladığını izlediklerini ifade eden Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, enflasyon hesaplamalarına ilişkin tartışmaların devam edeceğini öngördüklerini, bunun algı yönlendirmesine açık bir konu olduğunu, bu sebeple de doğru bilgiyi anlatmak için toplantıyı organize ettiklerini söyledi.
Çetinkaya, TÜFE'nin, tüketim harcamalarına konu olan mal ve hizmetlere ait fiyatların genel düzeyinde zaman içerisinde meydana gelen değişimi ölçtüğünü ifade ederek, endeksin Türkiye hanehalkının ortalama harcama alışkanlıklarını temsil eden sabit bir mal ve hizmet sepetine dayandığını ve tüketicilerin karşılaştığı perakende fiyatlarındaki ortalama değişimi ölçtüğünü belirtti.
TÜFE'nin yaşam maliyetlerini ölçmediğiyle ilgili bazı mecralarda tartışmalar yaşandığına işaret eden Çetinkaya, TÜFE ile yaşam maliyeti endeksinin farklı kavramlar olduğunu, TÜFE sabit bir mal ve hizmet sepetinin maliyetindeki değişikliği ölçerken, yaşam maliyeti endeksinin sabit bir "refah" düzeyinin maliyetindeki farklılıkları yansıttığını vurguladı.
Vatandaşların yorumlarından bazıları şu şekilde:
"Eyy Tüik ,
Bu açıkladığınız fiyatlara nereden alış veriş yapılıyorsa söyleyin bizde oraya gidelim…"
"Tüik'in 2022 - 2024 kıyaslamalı son enflasyon sepeti ortaya çıktı. Buna göre;
*Kira : 5845 lira
*Yumurta : 2.5 lira
Adamlar saklamakta haklı bu verileri. Alimallah " hangi ülkede bu fiyatlar?" filan diye sorarız, ayıp olur..."
#TÜİK ev kirasını ortalama 5800 TL. olarak kabul etmiş. GÜNLÜK ÇADIR KİRALAMA FİYATLARI (ÖRNEKTİR). Yani kısaca Tüik senin dediğin miktarda aylık çadır bile yok.