Konya’nın göbeğindeki yapı neden kapatıldı? Açıklama geldi

Anadolu Selçuklu Devleti döneminin önemli eserlerinden biri olan İnce Minareli Medrese, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşacak.

AA'da yer alan habere göre; Anadolu Selçuklu Devleti döneminin önemli eserlerinden biri olan İnce Minareli Medrese, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşacak. Restorasyon süreci, 1258-1279 yılları arasında Anadolu Selçuklu Sultanı 2. İzzeddin Keykavus döneminde inşa edilen medresede başladı.

MÜZE OLARAK HİZMET VERİYOR

1956'dan bu yana Beylikler, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait taş ve ahşap eserlerin sergilendiği bir müze olarak hizmet veren İnce Minareli Medrese, Türk-İslam sanatının önemli örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Medresede bulunan müderris odası, öğrenci hücreleri, eyvan ve mescit gibi yapılar, ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunuyor.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI HIZLA DEVAM EDİYOR

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, restorasyon çalışmaları hakkında bilgi vererek, medresenin minaresinin 1901'de yıldırım çarpması sonucu yıkıldığını belirtti. Kılınç, "Minare ile ilgili gerekli çalışmaları yapıyoruz. Statik hesaplamalar sonucu, minarenin yıkılan kısmının orijinaline uygun olarak yeniden inşa edilmesi hedefleniyor" dedi.

ZENGİN SÜSLEMELERİYLE ZİYARETÇİLERİ BEKLİYOR

İnce Minareli Medrese’nin taç kapısı, bitkisel ve geometrik motiflerle süslü olup, Anadolu ve İslam coğrafyasında eşine rastlanmayan bir özelliğe sahiptir. Ayetel Kürsi yazılı 22 metre çapındaki kubbe eteği ve Yasin ile Fetih surelerinin yer aldığı zengi düğümlü taç kapısı, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

ÇALIŞMALAR BİR YILDA TAMAMLANACAK

Kılınç, medresenin iç ve dış kısmındaki mevcut yapısal sorunların giderilerek, 800 yıllık bu kültürel mirasın nesilden nesile aktarılmasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Restorasyon çalışmalarının yaklaşık bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Bu süreçle birlikte, İnce Minareli Medrese, Konya’ya yeniden kazandırılacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri