Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık, Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Havza Su Kurulu Toplantısı’nda su kaynakları ve iklim değişikliğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fındık, Konya Kapalı Havzası’nda 2030 yılına kadar sıcaklıklarda 1,7 derecelik artışın öngörüldüğünü açıkladı.
SU KAYNAKLARINDA YÜZDE 25 AZALMA BEKLENİYOR
Türkiye genelinde su kaynaklarının önümüzdeki yıllarda yüzde 25 oranında azalacağının tahmin edildiğini belirten Fındık, yağışların önemli ölçüde azalacağına ve sıcaklıkların artacağına dikkat çekti. Konya Kapalı Havzası’nın daha ciddi bir durumla karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Fındık, “Ortalama sıcaklıklarda 2030’a kadar 1,7 derecelik bir artış bekleniyor. Önümüzdeki 5-6 yıl içinde bu artışın etkilerini görmeye başlayacağız” dedi.
"KAYNAKLARI VERİMLİ KULLANALIM"
Konya Vali Yardımcısı Yavuz Güler ise su kaynaklarının yalnızca iklim şartlarından değil, aynı zamanda insani tüketim ve ekonomik faaliyetlerden de etkilendiğini ifade etti. Güler, “Gıda güvenliği, gıda savaşları ve iklim değişikliği gibi konular kuraklıkla mücadele ve üretim planlaması açısından acil tedbirler alınmasını zorunlu kılıyor” diye konuştu.
KATILIM VE ÖNERİLER
Toplantıya, Karaman Vali Yardımcısı Mustafa Karaca, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen ve diğer yetkililer katıldı. Havzada su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.
Konya ve çevresindeki su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için alınacak önlemler, bölgenin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Toplantı kapsamında, kuraklık tehdidine karşı farkındalık oluşturulması ve bölgesel iş birliği vurgulandı.