Konya'da dehşet görüntü! Bir tarlada 8 obruk oluştu

Konya’nın Karapınar ilçesi Reşadiye Mahallesi’nde çiftçilik yapan Lütfi Gülbahar’ın 100 dekarlık tarlasındaki hububat ekimi, bölgedeki obruk tehlikesine rağmen devam ediyor.

Konya’nın Karapınar ilçesi Reşadiye Mahallesi’nde çiftçilik yapan Lütfi Gülbahar’ın 100 dekarlık tarlasındaki hububat ekimi, bölgedeki obruk tehlikesine rağmen devam ediyor. Son 10 yıl içerisinde çeşitli çap ve derinliklerde oluşan 8 obruğun bulunduğu tarlada, çiftçiler, tüm risklere karşı tedbir alarak hububat ekimini sürdürüyor.

TEHLİKE VE ZORLUKLARA RAĞMEN TARIM

Tarlasında sulu tarım yaparak hububat eken 44 yaşındaki çiftçi Lütfi Gülbahar, obruklarla dolu bir arazide çalışmanın zorluklarını anlattı. Son yıllarda obruk sayısının arttığına dikkat çeken Gülbahar, "Obruklarla yaşamak zor, sürekli endişe ve korku içerisindeyiz. Tarlamızda şu an 8 obruk var; bunların çevresinde çalışmak hem tehlikeli hem de zahmetli. Gece çalışmak mümkün değil, çünkü içine düşme riskimiz var ve yardım edecek kimseyi bulamayabiliriz. Bu nedenle çalışmaları gündüz saatlerinde yapıyoruz” dedi.

OBRUKLAR YILDAN YILA ARTIYOR

Gülbahar, tarlasındaki ilk obruğun 2012 yılında oluştuğunu, o zamandan bu yana her yıl yeni bir obruğun ortaya çıktığını söyledi. Çapları 50 metreyi, derinlikleri ise 10 metreyi aşan obrukların sayısının giderek arttığını ifade eden Gülbahar, “Bu tehlike sadece bizim tarlada değil, çevredeki arazilerde ve komşuların tarlalarında da devam ediyor. Tarlamızı ekime hazırladık, yağışları bekliyoruz. Eğer yağmur olmazsa sulama yapacağız, ama her şey çok zor ve riskli bir ortamda gerçekleşiyor” diye konuştu.

OPERATÖRLER OBRUKLARIN ARASINDA “RALLİ” YAPIYOR

Hububat ekimi için traktör kullanan operatörlerden Ali Karakaya ise 20 yılı aşkın süredir bu bölgede tarım yaptığını belirterek, tarlaların adeta köstebek yuvası gibi çukurlarla dolduğunu dile getirdi. “Bu bölgede 250’ye yakın obruk var. Her adımımızı dikkatle atıyoruz, sürekli tedirginiz. Gece çalışmak imkansız, çünkü her taraf çukur. Yanlarından geçerken korkuyoruz. Hangi noktada yeni bir obruk oluşacağını bilmediğimiz için hep temkinliyiz. Biçerdöver kullanan arkadaşlarımız da aynı endişeleri taşıyor. İşimizi yaparken obrukların etrafında adeta ‘ralli’ yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

YERALTI SULARI VE OBRUK TEHLİKESİ

Yeraltı su seviyelerindeki düşüş ve tarım için yapılan sondaj çalışmalarıyla bağlantılı olarak artan obruk sayısı, Karapınar ilçesini son yıllarda ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktı. Uzmanlar, bölgede alınacak önlemlerin ve yeraltı su kullanımının düzenlenmesinin önemini vurgularken, çiftçiler ise geçimlerini sağlamak için tehlikeye rağmen tarlalarında çalışmayı sürdürüyor.

TARIM ÇALIŞMALARI OBRUK RİSKİNE RAĞMEN DEVAM EDİYOR

Karapınar’da çiftçilik yapanlar, geçimlerini sağlayabilmek adına riskleri göze alarak tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Gerek gündüz çalışmak zorunda olmaları gerekse her an yeni bir obruk oluşması tehlikesiyle karşı karşıya kalmaları, bölgede tarım yapanların yükünü artırıyor. Ancak, tarım arazilerinde yaşanan bu tehlikeye rağmen çiftçiler, obruklarla dolu tarlalarda ekim yapmaya ve mahsul yetiştirmeye kararlılıkla devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri