PROF. DR. TÜYSÜZ: "İLK 3 GÜN ARTÇILAR GÖRÜLEBİLİR"
Yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin ardından NTV canlı yayınına bağlanarak değerlendirmelerde bulundu. Tüysüz, Elazığ’da 4 büyüklüğüne kadar çıkabilecek artçı sarsıntıların beklenebileceğini belirterek, “Bu etkinlik sürecektir, artçılar ilk 3 günde ortaya çıkabilir,” dedi.
ELAZIĞ’IN ZEMİNİ HASARI ARTIRIYOR
Elazığ’ın zemininin kötü olduğunu ve bu durumun hasarı artırabileceğini ifade eden Prof. Dr. Tüysüz, depremin kaynağının Doğu Anadolu Fay Hattı olduğunu ve bölgedeki en büyük depremin 2020’de yaşanan Elazığ depremi olduğunu hatırlattı.
"BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENMİYOR"
Prof. Dr. Tüysüz, bugün yaşanan 5 büyüklüğündeki depremin büyük bir hasar yaratmasını beklemediklerini ve bu fayda daha büyük bir deprem beklentisinin olmadığını söyledi. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın segmentlere ayrıldığını ve her bir segmentin kırıldıktan sonra yaklaşık 200-300 yıl boyunca deprem üretmediğini açıklayan Tüysüz, 2020’de yaşanan Elazığ depremiyle bu fay segmentinin kırıldığını ve bu nedenle burada daha büyük bir deprem beklentisinin olmadığını belirtti.
DİKKAT ÇEKEN BÖLGELER: PALU-BİNGÖL-YEDİSU
Bölgedeki diğer deprem risklerine değinen Prof. Dr. Tüysüz, Palu-Bingöl-Yedisu çevresine uzun süredir dikkat çektiklerini ve tarihsel depremlerin tekrarlanma aralığı göz önünde bulundurulduğunda bu bölgede olası bir depremin beklendiğini ifade etti. “Palu-Bingöl arası uzun yıllardır deprem üretmedi, dolayısıyla bu bölge tehlikeli bir bölge olarak değerlendiriliyor,” dedi.
Prof. Dr. Tüysüz, Bingöl-Palu gibi yerlerin olası bir depreme karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak bu bölgelerde gerekli önlemlerin alınmasının önemine dikkat çekti.