Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Şuşa'da Karabağ Deklarasyonu İmzalanacak, 20 Bin Kişi İşgalden Kurtarılan Topraklara Geri Dönecek
Şuşa, 8 Kasım 2024 - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şuşa'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.
Aliyev, konuşmasında 8 Kasım 2020'de Şuşa'nın işgalden kurtarılmasının ardından Ermenistan'ın kapitülasyon anlaşmasını imzalamak zorunda kaldığını ve 2. Karabağ Savaşı'nın sona erdiğini vurguladı.
Şuşa'nın 2021 yılında Azerbaycan'ın kültür başkenti, 2023 yılında Türksoy tarafından Türk Dünyası'nın Kültür Başkenti ve 2024 yılında ICESCO tarafından İslam Dünyası'nın Kültür Başkenti ilan edildiğini hatırlatan Aliyev, 2021 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile imzalanan Şuşa Beyannamesi'nin de Azerbaycan ve Türkiye arasındaki resmi ittifakın temelini attığını söyledi.
Aliyev, Karabağ ve Doğu Zengezur'da büyük bir geri dönüş programı uygulandığını ve işgal sırasında Ermenistan tarafından bu bölgelerdeki tüm şehir ve köylerin yok edildiğini ifade etti. Şu anda bu topraklarda hayatın geri döndüğünü belirten Aliyev, geniş çaplı geri dönüş programı kapsamında yaklaşık 8 bin zorunlu göçmenin Laçın, Füzuli, Şuşa ve Hocalı şehirlerine ve 4 köye geri döndüğünü kaydetti. Cumhurbaşkanı, bu yılın sonuna kadar 20 bin kişinin işgalden kurtarılan topraklara geri döneceğini de sözlerine ekledi.
Türk devletlerinin liderlerinin kurtarılmış topraklara ziyaretlerini kardeşlik dayanışmasının bir tezahürü olarak değerlendiren Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şuşa, Füzuli, Zengilan ve Cebrayıl'ı, Özbekistan ve Kazakistan Cumhurbaşkanlarının Şuşa ve Füzuli'yi, Kırgızistan Cumhurbaşkanı'nın ise Füzuli ve Ağdam'ı ziyaret ettiğini hatırlattı. Aliyev, bu vesileyle kardeşliğin sembolü olacak okullar için kardeş ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarına teşekkür etti.
Aliyev, TDT'nin mevcut bütçesinin ve yapısının birlikte öngörülen hedeflerin gerçekleştirilmesi için yeterli olmadığını düşündüğünü belirterek, bu nedenle Azerbaycan'ın yakın zamanda sekreterliğin hesabına 2 milyon ABD doları tutarında fon aktardığını açıkladı.
Doğu-Batı ulaşım koridorunun genişletilmesinin önümüzdeki öncelikli konuların başında geldiğini vurgulayan Aliyev, Orta Koridor'un ayrılmaz bir parçası olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Azerbaycan'ın ek yatırımı sonucunda yıllık kapasitesinin 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkarıldığını söyledi.
Hazar Denizi'nde 50'den fazla ticaret gemisi bulunan Azerbaycan'ın Hazar Denizi ülkelerine önemli transit hizmetleri sağladığını belirten Aliyev, artan yük taşımalarını dikkate alınarak Bakü Gemi İnşa Fabrikası'nda şu anda 6 gemi inşa edildiğini ve önümüzdeki yıl ülkenin 9. uluslararası havalimanı olan Laçın Havalimanı'nın da hizmete gireceğini açıkladı.
Son olarak Aliyev, Alat Uluslararası Ticaret Limanı'nın kapasitesinin 15 milyon tondan 25 milyon tona çıkarılacağını sözlerine ekledi.