O tartışmalara son nokta koyuldu! Türk alfabesi değişecek mi?

Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı. Türkiye'de alfabe değişecek mi? İşte tüm detaylar...

Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı.

9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılan komisyon toplantısında, Türk dünyasındaki farklı lehçelere ait harfler üzerinde duruldu.

"ALFABE DEĞİŞECEK Mİ?

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türkiye’de mevcut alfabede değişiklik yapılmayacağını ve Azerbaycan’da kullanılan alfabenin de değişmeyeceğini belirtti. Komisyon tarafından oluşturulan 34 harfli listenin, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın alfabelerinde bulunan harflerin toplamı olduğunu ifade eden Mert, bu listenin bir alfabe olmadığını, her lehçenin ihtiyacına göre harflerin kullanılacağını belirtti.

"DİKKATLİ OLUNMASI GEREKİR"

Mert, Türkiye Türkçesinde olmayan bazı seslerin diğer Türk lehçelerinde bulunduğunu ve bu seslerin yazımında ek harflerin gerektiğini vurguladı. Mert, "Harf sayısı arttıkça alfabenin ekonomik olma özelliği zayıflar" diyerek, alfabenin karmaşıklaşmaması için dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Sonuç olarak, Türkiye'de mevcut alfabede bir değişiklik olmayacak; ancak Türk Dünyası'ndaki ortak alfabe üzerinde çalışmalar devam edecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri