İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları gün geçtikçe artarken, dünyanın birçok ülkesinde İsrail’e karşı eylemler yürütülüyor.
Türkiye’de birçok kurum İsrail menşeili ürünlere yönelik boykot başlatırken, vatandaşlara da bu ürünlerin satın alınmaması çağrısında bulunuluyor.
Bağımsız pazar ve kamuoyu araştırma şirketi AGS Global tarafından 832 vatandaşın katılımıyla İsrail-Filistin meselesi ve Gazze’de süren çatışmalara yönelik araştırma yapıldı.
Araştırmada boykot ile ilgili çarpıcı bir sonuç çıktı.
AGS Global’den yapılan bilgilendirmeye göre, ankete katılanların yüzde 68,8’i İsrail mallarını boykot ettiğini söylese de, bunun İsrail’I durdurmaya yeteceğini belirtenlerin oranı (yüzde 45,7), yetersiz kalacağını söyleyenlerle (yüzde 45,2) benzer seviyede. 10 kişiden 1’i ise bu konuda kararsız kalmış durumda.
Araştırma sonucunu değerlendiren AGS Global Kurucusu ve CEO’su Ahmet Güler şunları söyledi:
“Türkiye’de toplumun hemen hemen tüm kesimleri bu konuda çok hassas ve üzgün. İsrail savaş makinesinin durdurulması konusunda mutabık. Ancak bir yandan da bir ümitsizlik içinde. Bu durumu İsrail mallarını boykot ederken, sonuç alabilecekleri konusunda emin olmamalarından ya da Türkiye’nin yapabileceklerini ticari ilişkilerin kesilmesiyle sınırlı görmelerinden anlayabiliyoruz.
Kısacası aklımızla kalbimiz arasında sıkışmış durumdayız. Diğer yandan, gerginliği daha da yükseltecek seçenekler yerine arabuluculuğun ve insani yardımların öne çıkartılması gerekiyor ki, toplum da benzer bir kanıya sahip. Dileğimiz bir an önce Gazze’de ve Ortadoğu’da akan kanın durması ve Filistin’in egemenlik haklarını merkeze alan adil ve kalıcı bir çözümün sağlanması. Ancak bu sayede uluslararası toplumun vicdanına uygun bir sonuca ulaşılacaktır.”