Tarım Bakanlığı’nın taklit-tağşiş ürünler listesi, Türkiye'de tartışmalara yol açtı.
Ünlü restoran zinciri Köfteci Yusuf'un köfte ve et ürünlerinde domuz eti tespit edilmesi, kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Domuz çiftliği sahibi Halit Özbahçıvan, bu firmaların kullandığı domuz etinin çiftlik domuzu değil, yaban domuzu olduğunu açıkladı.
Özbahçıvan, yaban domuzlarının yasalara aykırı şekilde avlandığını ve bu etlerin sağlıklı olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:
Çiftlik domuzlarının eti dana etinden daha pahalı Karkas (kemikli) dana etinin 300-350 liradan satıldığını, karkas domuz etinin de güncel satış fiyatının 350-400 lira bandında. Ucuz olması için çiftliklerde yetiştirilen domuzların etlerini kullanmaları anlamsız olur. Hem böyle bir fiyat skalası varken hiçbir şirket bu riske girmez. Avlanan ve ticareti yapılan yaban domuzları Onların kullandığı sağlıklı olan çiftlik domuzları değil, yasalara aykırı şekilde avlanan ve ticareti yapılan yaban domuzları. Yaban domuzu eti ölümcül hastalıklara yol açabiliyor."
Çiftliklerdeki domuzların etleri için özel olarak yetiştirildiğini ve gerekli sağlık kontrollerinden geçtiğini belirten Özbahçıvan, ucuza satılan ve firmaların kullandığı yaban domuzu etlerinin ise 'Trişin' adı verilen parazit içerme riski taşıdığını belirtti.
Konu üzerine yerel avcılar, yaban domuzu avcılığının yaygın olduğunu ve bazı kişilerin bu avlardan elde edilen etleri ticaret amacıyla kullandığını aktardı.
Feyzi Çiftliği sahibi Sencer Solakoğlu ise, Bakanlık listesindeki domuz etinin avcılık yapan bir çalışanın elinden bulaşabileceğini belirterek "Tağşiş hakkında. Şunu anlamanızı isterim; tağşiş ekonomik kazanç için yapılır. Şayet bakanlık DNA bazında baktı ise köftecide çıkan domuz, avcılık yapan bir çalışanın elinden bile bulaşı olarak çıkabilir. Bu, etin domuz eti içerdiği anlamına gelmez. Bu sebeple mahkeme bitmeden firma isminin açıklanması, haksızlığa sebep olma potansiyeli içerir. Ayrıca domuz eti ülkemizde ucuz bir et değildir. Tavuk daha makul bir ekonomik kazanç kaynağıdır. Avrupa’da uygulandığı gibi, bizim de konuyu ele almamız gerekir. Firmayı bilmiyorum ama bir marka yaratmak çok zor ve meşakkatli bir iş. Yanlış metotlara dayanarak yapılan ifşalar sonucunda haksız bir iflas kimseye fayda sağlamayacağını düşünüyorum. Firma gerçekten domuz eti kattıysa ifşa doğrudur" dedi.
Bu tartışmalar, domuz etinin Türkiye'de ucuz bir seçenek olmadığını da gözler önüne serdi.
Restoranların neden domuz eti kullanma yoluna gittiği ise hâlâ belirsizliğini koruyor.