Çiftçiler şokta! Konya'daki obruklar şaşırtan ile de sıçradı

Şanlıurfa'nın Harran Ovası'nda, Haliliye ve Eyyübiye ilçelerine bağlı Ballıca ve Karaali mahallelerinde oluşan 15 metre derinliğindeki dev obruklar, çiftçilerin endişesine yol açtı.

Şanlıurfa'nın Harran Ovası'nda, Haliliye ve Eyyübiye ilçelerine bağlı Ballıca ve Karaali mahallelerinde oluşan 15 metre derinliğindeki dev obruklar, çiftçilerin endişesine yol açtı. Havadan görüntülenen obruklar, yetkilileri harekete geçirdi.

Pamuk tarlasında meydana gelen dört dev obruk, hasat için tarlaya giden çiftçileri şoka uğrattı. Çiftçiler, durumu Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bildirdi. Yapılan incelemelerde, obrukların fazla sulama nedeniyle oluştuğu belirtildi. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, çiftçilere dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulundu.

AŞIRI SULAMA SORUNU

Müdür Aksoy, GAP kapsamında bölgeye yapılan sulama yatırımlarının ardından çiftçilerin aşırı su tüketiminde bulunduğunu vurguladı. Bu durumun, tarla altındaki kalker ve kireç taşlarının çözünmesine neden olduğunu ifade eden Aksoy, "Suyu doğru ve verimli kullanmalıyız," dedi. Ayrıca, çiftçilere damla sulama sistemleri için hibe desteği verildiğini belirtti.

HASSAS SULAMA İHTİYACI

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, bölgedeki jeolojik yapı ve sulama yöntemlerinin obruk oluşumuna neden olduğunu açıkladı. Çullu, hassas sulama sistemlerinin devreye alınmasının önemine dikkat çekti.

KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI SORUNU

Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, tarımsal sulamada aşırı su tüketiminin çevresel sorunlar oluşturduğunu belirtti. Kaçak elektrik kullanımı ve yer altı sularının aşırı çekilmesi, hem su kaynaklarını hem de enerji altyapısını tehdit ediyor.

ÇİFTÇİLERİN ENDİŞELERİ ARTIYOR

Halil Çiftçi, tarlasında oluşan obruklarla ilgili, "Devletimizden yardım bekliyoruz. İşçilerin güvenliği için sürekli yanlarında olmamız gerekiyor," diyerek tedirginliklerini dile getirdi. Çiftçiler, obrukların doldurulması için yetkililerden acil çözüm talep ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri