Sıtma hastalığının, ateş, titreme, rahatsızlık hissi, mide bulantısı ve kusma, ishal, baş ağrısı, tükenmişlik, kas ve eklem ağrısı karın ağrısı, kalp atışının hızlanması, öksürük, havale, bilinç kaybı, nöbet, böbrek yetmezliği gibi belirtileri bulunuyor.
Çocuklarla birlikte yetişkinlerde de saptanan sıtma, aşı ve ilaç tedavisiyle birlikte iyileşebilen bir hastalık olarak kabul edilir. Özellikle günlük hayatlarında sık seyahat eden kişilerin sıtma hastalığına karşı dikkat etmesi önerilir. Çünkü sıtma hastalığı yayılarak başka bölge ve ülkelerde de görülebilir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 60 yıldır sıtma ile mücadele için çalışıyor ancak kesin bir sonuç alınamıyor. Yaklaşık 300 milyon insan sıtma hastası. Her sene 1,5- 2 milyon insan ölüyor.
Küresel ısınma nedeniyle böcek popülasyonu artış gösterirken, son 10 yıldır yeni sivrisinek türleri de ortaya çıktı. Özellikle kıyı kesimlerde görülen sinek ve sivrisineklerin yaşama gücü yüzde 90, üreme gücü ise yüzde 80 oranında arttı.
Sinek popülasyonunun birçok yeni hastalığı da beraberinde getiriyor. Sinekler, yaklaşık bin 500 tane patojeni insanlara taşıyabiliyor. Dang humması, Batı Nil humması gibi ya da yeni sıtma vakaları bulunuyor.
SITMADAN KORUNMA YÖNTEMLERİ!
Bir odayı ilaçlamadan önce sinek telleri takılmalıdır. Uzun kollu giyinilmelidir. Uzman isim sarı rengin böcekler için cazibe rengi olduğunu söylüyor. Sarı renk, genelde tüm böceklerde cazibe rengidir. Mesela evinizin dış cephesini sarıya boyamayın. Sinek gelmeyecek mi, gelecek. Daha az gelir. Ya da koruyucu önlemler alın. Bahçenizin bir bölümüne lavanta dikin. Çünkü çok iyi, güzel bir repellenttir, kovucudur. Ama bu sıfırlar mı? Sinek ve keneyi sıfırlayamazsınız. Minimuma indirme yollarına bakarsınız.