Genellikle kahvaltıda tüketilen ve insanların çok acıktıklarında “bir yumurta kırar yeriz” dedikleri kolay ve doyurucu bir ürün olan yumurta yanlış pişirildiğinde insanı sağlığından edebilecek seviyede… Hatta öyle ki insan vücudunda kalıcı etkilere neden olabilir….
Uzmanlar kahvaltı öğününün atlanmamasını ve kahvaltıda sağlıklı beslenmeniz gerektiğini belirtiyor. Ancak oldukça faydalı olmasıyla bilinen yumurtayı yanlış şekilde tüketmek çok tehlikeli hastalıklara neden olabiliyor...
Yumurta çok uzun süre tok kalmamızı sağlayan ve kemik gelişimimizde önemli rol oynayan besinler arasında bulunuyor. Uzmanlar her gün yumurta yemeniz gerektiğini savunuyor. Özellikle çocukların ve sporcuların beslenmesinde önemli bir yere sahip olan yumurtanın yanlış tüketilmesi kanser gibi hastalıkların riskini artırıyor.
Yumurtayı sade tüketmektense farklı tatlarla lezzetlendirmeyi tercih ediyoruz. Yumurta başlı başına sağlığın koruyucusu olsa da içerisine eklenen sosis, hindi füme ve pastırma gibi doymuş yağ içeren besinler, insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.
“SOSİS VE PASTIRMA YUMURTAYLA BULUŞMAMALI”
Kahvaltıda tüketilen yumurtanın içerisine pastırma ve sosis gibi et çeşitlerini eklemek çok fazla yağ ve sodyum almanıza sebep olabilir. Günlük alınması gereken sodyum miktarının 2 milyon 300 bin miligram olduğunu göz önünde bulundurursak 115 miligramlık 1 dilim pastırma günlük alınması gereken değerin yüzde 5'ine denk gelmektedir. Aynı şekilde 790 miligram sodyum içeren bir tabak sosis de günlük alınması gereken değerin yüzde 34'üne denk geliyor.
YUMURTA PİŞİRMENİN PÜF NOKTASI!
1- Tereyağını eritin
Orta ateşteki ocağa 18-20 cm’lik tavayı koyup içine yarım yemek kaşığı tereyağı atın. Bir kapta kabuğunu özenle ayırdığınız bir yumurtayı kırın.
2 – Yumurtayı tavaya dökün
Yağ eridikten sonra kaptaki yumurtayı yavaşça tavaya kaydırın. Aynı şekilde bir yumurta daha ilave edip ateşi kısın. Beyazlar sertleşip sarılar koyulaşmaya başlayana kadar yaklaşık üç dakika pişirin.
3- Yumuşak sarılı olması için
Yumurtayı tavaya koyduktan sonra tavanın içindeki kızgın yağdan bir kaşık alıp yumurtaların üzerinde gezdirin. Tabağa aldıktan sonra hemen servis edin.
4 – Altının ve üstünün pişmiş olması için
Yapışmaz bir spatula ile yumurtaları ters yüz edin. Sarının yumuşak olmasını istiyorsanız çevirdikten sonra 20 saniye, sert olmasını istiyorsanız 1-1,5 dakika pişirmeniz yeterli.