Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya Kitap Günleri, bu yıl da kapılarını büyük bir coşkuyla ziyaretçilerine açtı. Konferanslar, imza günleri, yazar buluşmaları, atölye çalışmaları, gösterilerin ve sayısız etkinliklerin düzenlendiği Kitap Günleri'nin resmi açılışı dün gerçekleşti. Konya Kitap Günleri’nde dün; Mustafa Demirci, Faruk Karaaslan, Hüzeyme Yeşim Koçak, Nurullah Genç, Pelin Çift- Ahmet Taşağıl ve Hayati İnanç okurlarıyla buluştu.
"GENÇLERİN KİTABA İLGİ DUYMASI ÇOK GÜZEL"
Kitap Günleri'nde düzenlenen söyleşisinin ardından açıklamalarda bulunan Yazar Mustafa Demirci, ülke olarak ekonomik krizden geçildiğini dile getirerek, "Kağıt fiyatları son 1 yıl içerisinde 5 katına çıktı. Dolayısıyla bunun da getirdiği bir sınırlılık var. Her şeye rağmen gençlerin kitaba ilgi duyması çok güzel. Günümüzde her şey sanal ortama aktarıldı. Telefondan bu kitapları temin ederiz kolaylığıyla ve ucuzculuğa kaçıldığı bir süreç yaşanıyor. Bu süreçte kitaba ilgi duyulması anlamlı" diye konuştu.
Konya'nın İstanbul'dan sonra en çok kitap sirkülasyonunun yaşandığı şehir olduğunu aktaran Yazar Demirci, "Konya'da kitapçılar üzerine kurulmuş bir Rampalı Çarşımız var. Konya eskiden beri kültür başkenti. 200 yıl bütün dünyanın ilgi odağı olabilmiş, büyük filozofların, mutasavvıfların, edebiyatçıların olduğu bir merkez. Böylesine önemli bir kültür başkentinde fuar düzenlenmezse ayıp olurdu. Düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum" dedi.
Ülke olarak az okuyan bir toplum olduğumuzu belirten Demirci, şu ifadelere yer verdi:
"Biz çok az okuyan bir toplumuz. Japonya'da bir şahıs yılda 25 kitap okur, bizde 25 kişiye 1 kitap düşer. Belki bu istatistik değişmiştir ama hâla kitap okuma oranı olarak çok gerideyiz. Gençlik yıllarımdan bu zamana dönüp baktığım zaman kitapla muhabbeti olan, kitap alan, kitaba para veren, evinin bir köşesinde kütüphanesi olan arkadaşlarımız şu an iyi yerlere geldiler. İyi akademisyen, iyi bürokrat, iyi sanatçı, iyi siyasetçi, iyi iş adamı oldular. Dolayısıyla kitabın size değer katan bir yanı var. Kendim de kitap hastası bir çocuktum. Daha o yıllarda 4 kütüphane kitabım vardı. Bugünlere gelmemin en önemli nedenini kitap okumaya borçluyum."
"HİKAYEMİZİ KİTAPLAR ŞEKİLLENDİRİYOR"
Yazar Faruk Karaaslan da Konya'da kitaba yatırım yapılmasının çok memnun edici olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
"Normalde ekonomik krizlerde çoğunlukla ilk gözden çıkarılan mecralar kültürel ortamlar oluyor. Ama Konya'da bunun gözden çıkarılmamış olması, istekli ve dirayetli şekilde kültüre, kitaba yatırım yapılması çok memnun edici. Katılım da görebildiğim kadarıyla çok iyi.
Atmosfer çok güzel. Özellikle gençlerin ilgisi takdire şayan. Elbette her toplumsal kesimden katılımcılar var ama öğrenciler ve gençler bizim geleceğe dair inancımızı arttırıyor. Bu açıdan da kitap kültürüyle ne kadar erken tanışılırsa o kadar güzel oluyor. Beni en memnun eden şey gençlerin kitap fuarına yoğun ilgi göstermesi oldu" dedi.
Konya Kitap Günleri'nin bu sene ‘Sizin Hikayeniz Kitap’ temasıyla düzenlendiğini hatırlatan Karaaslan, "Sizin Hikayeniz Kitap mottosu çok güzel bir slogan. Benim söyleşim de kentle ilgiliydi. İçerisinde yaşadığımız kentler kitaplarla yazılıyor, fikirler kitaplardan çıkıyor dolayısıyla bizim hikayemiz de kitaplarla şekillendiriliyor. Bu anlamda sadece 'Bizim Hikayemiz Kitap' değil kitapların hikayesi de biz oluyoruz. Dolayısıyla bu motto üzerinden hepimizin kendi hikayesine, şehrin ve kitabın hikayesine kulak vermesi sevindirici" diyerek sözlerini tamamladı.
Kübra Karaburç