Soğuk havalarda kombiyi çalıştırmamak suç teşkil ediyor. Eğer kişi kombisini açmıyorsa ve komşusu bu nedenden dolayı aylık ödediği faturanın birkaç katını ödüyorsa dava açma hakkına sahip ve o fazla gelen faturanın da zararının teminini isteyebilir.
Kışın gelmesiyle beraber ısınma sorunları da konuşulmaya başladı. Bu sorun bazen merkezi sistemdeki aksaklıklardan bazen yalıtım sorunlarından bazen de alt komşunun kombisini yakmamasıyla ortaya çıkabiliyor. Komşu hakkının temelini Türk Medeni Kanunun 737. Maddesi oluşturuyor. Bu madde ile komşuları olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıklarda bulunmak ve hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak komşulara rahatsızlık vermek yasaktır.
Eğer bina merkezi sistemse, merkezi sistemin en az 15 derece olarak ayarlanması gerekiyor. Komşu hakkı çerçevesinde kombisini yakmayan komşu için sulh hukuk mahkemesine başvuruda bulunabiliyor. Bu şekilde hakim müdahale edebilir. Bulunduğunuz bina merkezi sistemle ısınıyor ise Yönetmelik gereği ısıtma en az 15 derece olacak şekilde ayarlanır. Bu da demek oluyor ki binanız merkezi ısıtma sistemi ile ısınıyorsa yönetime başvurarak sıcaklığın 15 derecenin altına düşürülmemesini talep edebilirsiniz.
KOMŞU HAKKINI HAFİFE ALMAYIN
Sadece ısıtmadaki problemler de değil üst komşunuzun sürekli olarak gürültü yapması, aidatları ödemeyerek icralık olması yahut otopark problemlerinin çözümü komşu hakkı ve Kat Mülkiyeti Kanunu ile çözüme ulaştırılıyor. Ancak komşu hakkının hafife alınmaması gerekiyor. Neden mi? Çünkü Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 25. Maddesi ile kat maliklerinin haklarını çekilemeyecek derecede ihlal eden diğer kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının, bedelini ödemek suretiyle, kendilerine devredilmesini Sulh hakiminden isteyebilirler.
Evet, doğru anladınız, çekilmez davranışları olan komşu kat malikinin dairesinin devri istenebiliyor. İşin özü, birlikte yaşarken birbirimize zarar vermeden, rahatsızlık vermeden yaşamaktan geçiyor. Frederic William Karrar'ın söylediği gibi; "İnsanın hürriyeti komşusunun hürriyetinin başladığı yerde biter." Aksi halde çekilmez komşu, davalarla karşılaşabilir hatta evinden dahi olabilir.