Aşçılar öyle bir yöntem deniyor ki patates hiç bozulmadan aylarca kalabiliyor. Patates çoğu mutfakta kurtarıcı ürünler arasında yer alıyor. Hatta öyle ki yemeği yapılıyor, püresi yapılıyor, kızartılıyor. Bu nedenle patatesin muhafazası da büyük önem arz ediyor. İşte karşılaşılan en büyük sorunlardan biri olan patatesin filizlenmesini önlemek hem çok mucizevi hem de çok basit. İşte tüm detaylar…
Patateslerin filizlenmemesi için onlar serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Ortalama 20 derecenin altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı kalabilmesi için iyi bir ortamdır. Aynı zamanda saklanılan ortam kesinlikle karanlık olmalıdır. Patateslerin ayrıca filizlenmemesi için patatesleri soğan gibi kardeş sebzelerden de uzak tutmak gerekiyor.
PATATES MUHAFAZASINDA ELMA MUCİZESİ
İlginç bir yöntem de elma yöntemi… Elma yöntemiyle patatesler hem filizlenmiyor hem de uzun süre muhafaza edilebiliyor. Patateslerinizi bulundurduğunuz yere koyacağınız bir adet elma onların çimlenmesini sağlayan gaza engel olacak ve çimlenmenin önüne geçecektir. Eğer bu şikayetten siz de sık sık yakınıyorsanız patatesleri beklettiğiniz sepetinizin içine bir adet elma koyun...
FİLİZLENMİŞ PATATES YENMEZ
Öte yandan filizlenmiş patateslerin yenmemesi gerekiyor. Patates filizlendiğinde zehirli bir besin haline geliyor. Bu yüzden filizlenmiş patatesi tüketmemek en sağlıklısı.
EN SAĞLIKLI SAKLAMA YÖNTEMİ
On yıllardır patates saklayan büyüklerimiz ve usta aşçılar patatesleri saklarken aslında çok basit bir yöntem uyguluyor. Patatesleri çuval, sepet ya da kutu içine yerleştirerek saklayın. Patatesleri saklarken plastik poşetlerin içinde tutmamalı. Mümkünse onları hava alabilen çuvalların, sepetlerin ya da kutuların içine koyarak saklamalısınız. Patatesleri bu bilgiler sayesinde aylarca bozulmadan veya filizlenmeden saklamak mümkündür.
PATATES SAKLAMA KURALLARI
Patatesleri saklamadan önce temiz ve kuru bir bulaşık süngeriyle güzelce temizleyin
Üzerlerinde yara ya da çatlak bulunan patatesleri ayrı bir yerde tutun
Patatesleri çuval, sepet ya da kutu içine yerleştirerek saklayın
Patatesleri yerleştirirken her katın arasına nemi tutabilecek malzemeler yerleştirmelisiniz
Haftada en az 1 kez sakladığınız patatesleri kontrol edin, içlerinde tomurcuklanan, çürüyen, çatlayan varsa hemen ayırın