Her bir yemek yapıldıktan sonra birer sanat eserine dönüşüyor. Yapımı uzun sürse de damakta unutulmaz lezzetler bırakıyor. Bulgur pilavı da birçok yemeğin yanına yakışan kurtarıcı bir çeşit… Et yemeklerinin, tavuk yemeklerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Peki, iyi bir bulgur pilavı nasıl yapılır. Bulgur pilavının püf noktaları nelerdir? İşte altın değerinde bilgiler…
BULGURU YIKIYORSANIZ DİKKAT!
İki çeşit bulgur bulunuyor. Birisi pilavlık kalın bulgur, diğeri ise ince bulgur. İnce bulguru genellikle, salata, köfte veya kısır yaparken kullanılıyor. Kalın bulgur da, pilavlarda ve çorbalarda kullanılıyor. Bulgurların, genellikle üretim aşamasındayken yıkanıp paketlendiğini biliyor muydunuz? Bu sebeple yemek yapmadan önce bulgurları yıkamanıza gerek yok. Özellikle ince bulgur suyla temas ettiğinde, yapısı gereği çok ince olduğundan çok çabuk su çekiyor. Bu sebeple ince bulguru hiç yıkamamalısınız. Kalın bulgur da aynı şekilde yıkmaya ihtiyaç duyulmayacak bir üründür.
BULGUR PİLAVI YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Bir diğer hata da bulgur pilavı yaparken çeşme suyu kullanılmasıdır. Bu hatadan da vazgeçmek gerek. Çünkü çeşme suyu kireçli olduğu için yapılan bulgur pilavının lezzetini kaçıracaktır. Aynı uyarıyı pirinç pilavı yaparken de dikkate almanızda fayda var.
LİMON SUYU MUCİZESİ!
Öte yandan çok sayıda usta aşçı lezzetli bulgur pilavı yapmak için malzemeleri eklerken 1 tatlı kaşığı limon suyu da ekliyor. Limon suyu eklenen pilav çok daha lezzetli oluyor. En azından 1 kez bu şekilde pilav yapan bir daha vazgeçemiyor.
“MUTLAKFA TEREYAĞI KULLANIN”
Kullanacağınız bulgurun iri taneli ve sarı olmasına özen gösterin. Bulgurun ayıklanmasını ihmal etmeyin. Bulgur pilavı yaparken tereyağ kullanın. Bulgur pilavını sade yapmak isterseniz yağın içinde biraz kavurun. Bulgur pilavının içine başka malzemeler koyacaksanız, önce malzemeleri kavurun sonra bulguru ilave edin ve yine kavurun. Suyunu koyunca tuzunu ilave edin. Bulgur pilavında su miktarı önemli. Mutlaka 3 parmak geçmelidir. Bulgur pilavını, önce harlı ateşte kaynatın, sonra tam suyunu çekerken altını kısın. Bulgur pilavı yaparken, tencere olarak döküm, teflon veya çelik tencereler tercih edin.
EN PRATİK BULGUR PİLAVI TARİFİ
Şimdi de sizlere kolay bir şekilde yapabileceğiniz bulgur pilavının tarifini vereceğiz.
Bulgur pilavı için malzemeler
2 su bardağı kadar pilavlık bulgur
2 adet orta boy domates
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıya
1 çay kaşığı tuz, kırmızı biber
3 su bardağı su
BULGUR PİLAVININ TARİFİ
Domates, soğan ve sarımsağın kabuklarını soyup ince ince doğrayalım. Sonrasında Tencereye sıvıya veya tereyağı atın, üzerine doğradığınız soğanları ve sarımsağı koyup karıştırarak renk değiştirene dek pişirin. Soğanlar biraz pişince önce sulandırdığınız salçayı ardından da domatesleri atıp pişirin. Bulgurları iyice yıkayıp, süzüp tencereye ekleyin. Tuz, kırmızı biber ekleyip iyice karıştırın. Ardından pilavın suyunu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte yaklaşık 20 dakikada pişirmek yeterli olacaktır.
NASIL SERVİS EDİLMELİ?
Pilavı servis etmeden önce 10 dakika kadar daha kapağı kapalı şekilde dinlendirmenizi öneririz. Deneyecek herkese afiyet olsun. Ayrıca bulgur pilavınızı yoğurt, salata ve mercimek çorbasıyla servis edebilirsiniz. Kefir de iyi bir seçenek olabilir.