Balık yerken kılçığının boğazda kalması sorunu büyük tehlikelere de davetiye çıkarabiliyor. Peki, balığın boğazınızda kalmaması için nasıl tüketmelisiniz? Balığın ne gibi faydaları bulunuyor? Hepsi ve daha fazlası haberde…
DEPRESYONA BİLE İYİ GELİYOR
Balığı yaz kış fark etmeksizin tüketmek gerekiyor. Balık hafıza dostudur ve oldukça besleyicidir. Balığın en önemli faydaları arasında bağışıklık sistemini koruması ilk sırada yer alıyor. Balık aynı zamanda çocukların zeka gelişimine katkı sağlıyor, kemikleri güçlendiriyor, hücreleri onarıyor ve depresyonun zararlı etkilerini de ortadan kaldırıyor.
“MUTLAKA DOKTORA GİTMELİSİNİZ”
Balık faydalı besinlerden biridir. Ancak bazen balık yerken kılçık sorunuyla karşı karşıya kalabiliyoruz. Balık kılçığı son derece rahatsız edici bir sorundur. Şimdi sizlerle boğazınızdaki kılçıklardan kurtulmanın yollarını paylaşacağız. Ciddi bir sorun varsa ve kılçık boğazınızda 1 günden fazla kalırsa mutlaka doktora gitmelisiniz.
“BİR AVUÇ LEBLEBİ DE HAYAT KURTARIYOR"
Boğazdaki kılçık nefes almayı kuvvetlendiriyorsa boğaza takılan herhangi bir cisimde olduğu gibi Heimlich manevrası uygulanır. Küçük ve tedavi edilemeyen kılçıklar için su içmek veya ekmek çiğnemek rahatlatıcı olabilir. Bu tür işlemler sonuç vermezse, kalın yiyecekleri yutabilirsiniz. Örneğin bir avuç leblebi yemek sizi balık kılçığından kurtaracaktır.
İŞTE EN ETKİLİ ÇÖZÜM
En etkili çözüm patates püresidir. Bir patatesi hızlıca haşlayın ve ezin. Dilerseniz bu şekilde tüketebilirsiniz. Yada Patates püresi yaparak tüketerek boğazdaki kılçığın atılmasını sağlayabilirsiniz.
BALIK NASIL TÜKETİLMELİ?
Uygun ve doğru saklama koşullarına sahip balıklar tüketilmelidir. Balık tezgahındaki taze balıklar kesinlikle buzda bekletilmelidir. Çünkü balık çok kolay bozulabilen bir besin kaynağıdır. Özellikle donmuş balıklar satın alındıktan sonra hızlı bir şekilde eve getirildikten sonra buzdolabına konulmalıdır. 1-2 saat içinde yenecekse dondurucuya konulmamalıdır. Balıklar buzdolabında her zaman ısıtılmamış diğer yiyeceklerden ayrı olarak saklanmalıdır. En azından kapalı kaplarda muhafaza edilmelidir. Dondurulmuş balıklar da yine buzdolabında kapalı bir kapta çözdürülmelidir. Bu işlemi yapmak mikroorganizmaların çoğalmasını önlemektedir.
BALIKTA HANGİ BESİN DEĞERLERİ VAR?
İnsan vücudu için gerekli olan en az 13 vitamin tanımlanmaktadır. Dokulardaki dağılımı düzensiz olmakla birlikte bunların büyük bir bölümü balıklarda bulunmaktadır. Vitamin miktarı balık türüne göre değişmektedir. Suda çözünen B ve C vitaminlerinin su ürünlerinde bulunma miktarı, karasal hayvanlarda bulunan miktarla hemen hemen aynıdır. Ancak balıklarda yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri genellikle daha fazladır.
BESİN DEĞERLERİ
İnsan vücudu ağırlığının yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturan mineraller, büyüme ve sağlık için gerekli olan maddelerdir. Kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, demir, bakır, flor, kobalt ve çinko su ürünlerinin büyük bir bölümünde olan önemli minerallerdir. Bazı su ürünlerinin 100 gramında 15-200 miligram arasında değişen kalsiyum, 100-400 miligram arasında fosfor bulunmaktadır. 100 gramında ortalama 60 miligram sodyum miktarı ile balık, sodyum diyeti yapanlara tavsiye edilmektedir.