Artan pilavı tekrar ısıtıp yemek gıda zehirlenmesine yol açıyor. NHS, kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
Ama aslında buna sebep olan pilavı yeniden ısıtma süreci değil, piştiği andan itibaren pilavın saklanma koşulları. Pirinç pişse bile hayatta kalabilen bakteriler yediğiniz pilavı riske açık hale getiriyor.
Bilim insanları, pişmemiş pirincin içinde çok çabuk üreyebilen hücrelerin var olduğunu söylüyor. Ve bu bakteri gıda zehirlenmesine sebep olan bakterinin ta kendisi. Ve maalesef bacillus cereus, pirinç pişse bile hayatta kalmayı başarabiliyor. Eğer pilav piştikten sonra onu çok uzun süre oda sıcaklığında bırakırsanız pirincin içindeki bu sporlar bakteriye dönüşebiliyor. Ve bu bakteri de çoğalarak kusma ve ishale yol açan toksinleri üretiyor.
Diğer bir deyişle, pişen pilav oda sıcaklığında ne kadar uzun süre kalırsa bakteri de onu daha fazla etkileyecek ve yenemeyecek kadar tehlikeli bir hale sokacaktır. Dolayısıyla eğer pilavı sonradan ısıtıp yeme gibi planlarınız varsa pilavı nasıl sakladığınızın hayati önem taşıdığını da unutmamalısınız.
“BİR SAAT İÇERİSİNDE SOĞUTUN”
Öncelikle pilavı pişer pişmez servis etmek ve yemek ilk tercihiniz olsun. Kalan pilavı ise olabildiğince çabuk soğutmalı ve buzdolabına kaldırmalısınız. NHS, bu süre için 1 saati ideal olarak gösteriyor. Yani 1 saatten fazla oda sıcaklığında bekleyen pilav direkt olarak riskli kategorisine giriyor.
Pilavı yeniden ısıttığınızda ise onun tamamen piştiğinden, hatta üzerinden dumanlar çıktığından emin olmalı ve her bölgesinin eşit şekilde ısınıp ısınmadığını kontrol etmelisiniz. NHS, yine önlem olarak pilavı birden fazla kez ısıtılmaması konusunda da bizi uyarıyor. Belki de tek seferde yenilebilecekten çok çok daha fazla ölçüde pilav pişirmemek de bir çözüm olabilir.