Bilecik'te 155 yıldır yetiştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillenen kırmızı biber, köylüler tarafından kendilerine özgü yöntemlerle kurutuluyor. Kurutulan biberler, öğütüldükten sonra İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentine gönderiliyor.
Türkiye’de kebapta, yemekte, salatada, çorbada derken sıcak öğünlerin nerdeyse vazgeçilmezi olan acı kırmızı pul biber, önemli ihracat ürünlerine adını yazdırmayı başarıyor. Bilecik’e bağlı Çukurören köyüne özgü acı biberin ata tohumu yaklaşık 155 yıldır nesilden nesile aktarılıyor. Acı kırmızıbiberin Çukurören’de rekoltesi yılda 150 ton civarında olurken ürün genetiğiyle oynanmadan yıllarını döndürüyor. Meşhur acı kırmızıbiber aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle de tescilli.
2 asra yakındır üretimi devam eden kırmızı biberi köylüler kendilerine özgü yöntemlerle kurutuyor. Toplanma işlemi bittikten sonra köydeki hemen hemen her evin balkonuna, duvarına ve çatısına asılarak kurutulan kırmızı biberin oluşturduğu görüntü, herkesin dikkatini çekiyor. Kurutulan biberler, öğütüldükten sonra İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentine gönderiliyor.
TADI ACI AMA FAYDASI TATLI
Son araştırmalar kapsaisinin özellikle prostat kanserine ve şeker hastalığına da iyi geldiğini gösteriyor. Kremi, romatizma, sırt ağrısı, varis gibi birçok hastalığı tedavi etmede kullanılıyor. Bunun dışında acı biberin sindirimi kolaylaştırdığı, soğuk algınlığına iyi geldiği de biliniyor.
içerisinde C vitamini, betakaroten ve antioksidan bulunmasından vücudu kansere ve kalp krizi riskine karşı korur. Dolaşımın hızlanmasında etkili olan acı biber felç geçirme riskini en aza indirir. Midedeki mikropların ölmesinde etkili olan acı biber mide rahatsızlıklarında en çok görülen ülserin ilerlemesini önler. İştah açıcı olarak çok tercih edilmese de acı biber iyi bir zayıflatıcıdır. Kabızlık sorununun önlenmesinde etkili olan acı biber aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
Solunum zorluğu yaşayanlarda etkili olan acı biber, balgam söktürür ve kronik bronşit rahatsızlıklarında etkilidir. Sindirim salgısını arttıran acı biber iştah açması sayesinde sindirim daha rahat olmasını sağlar. Lif açısından zengin olan acı biberden günde 1 tane yiyerek kabızlık sorununuzu önleyebilirsiniz. Kanserli hücrelerin öldürülmesini sağlar yani doğal bir kemoterapi görevi görür.
Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Yağ yakma özelliği sayesinde kolay zayıflamaya yardımcı olur. Kan dolaşımını hızlandırır. Grip mikrobunu önleyerek nezle ve soğuk algınlığı olmanızı önler.