Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya'nın da önde gelen iller arasında yer aldığı şeker pancarı üretiminde rekor bir artış yaşandığını belirtti.
Son 10 yılda ortalama 19,5 milyon ton şeker pancarı üretimi yapılırken, 2023 yılında şeker pancarı üretimi ilk defa 25 milyon tonu geçti. Bayraktar, Konya'nın şeker pancarı üretiminde önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayarak, Konya'nın şeker pancarı üretiminde Türkiye'nin önde gelen illeri arasında olduğunu ifade etti. Bayraktar, Konya'nın yanı sıra Yozgat, Afyonkarahisar, Kayseri, Eskişehir ve Aksaray illerinin de üretimde önemli yer tuttuğunu söyledi.
KONYA'NIN YERİ VE TÜRKİYE’NİN ŞEKER ÜRETİMİ
Türkiye'nin dünya genelinde pancar şekeri üretiminde yüzde 6,6'lık payla 5. sırada yer aldığını, Avrupa'da ise 4. sırada bulunduğunu söyleyen Bayraktar, Türkiye'nin yıllık şeker ihtiyacının yüzde 95'inin pancar şekeriyle karşılandığını ve bu üretimin devam etmesinin stratejik önem taşıdığını belirtti.
Aksaray'da 1 milyon 178 bin ton şeker pancarı üretildiğini dile getiren Bayraktar, Konya'nın da benzer üretim rakamlarıyla ülke genelindeki şeker pancarı üretiminin önemli bir kısmını karşıladığını söyledi.
ŞEKER PANCARININ ÜRETİMİNDE KARARLI ARTIŞ GEREKLİLİĞİ
Bayraktar, şeker pancarı üreticisi çiftçi sayısının son 10 yılda yüzde 20 azalarak 99 bine düştüğünü belirtti. Şeker tüketiminin 2021'de kişi başına 31 kilogramdan 2022'de 33,5 kilograma yükseldiğini belirten Bayraktar, bu artışın şeker üretimindeki yeterlilik oranını düşürdüğünü ifade etti.
Bayraktar, şeker pancarı alım fiyatlarının, üreticinin gelirini yeterli seviyeye çekmesi ve üretim motivasyonunu artırması gerektiğini, bu şekilde şeker pancarı üretiminin sürdürülebilir olacağını sözlerine ekledi.
Hasat etkinliğine katılan Bayraktar, biçerdöverle şeker pancarı hasadı gerçekleştirdi ve şeker pancarının ülke ekonomisindeki stratejik rolünün altını çizdi.