Tarımda kriz! Konya’da ziraatçiler isyan etti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,Konya’da düzenlenen mısır hasat törenine katıldı. Bayraktar üretiminin durumuna dikkat çekti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Gıda Günü’nde Konya’da düzenlenen mısır hasat törenine katıldı. Törende, Bayraktar, Konya Ziraat Odası Başkanları ile birlikte basın açıklaması yaptı ve mısır üretiminin durumuna dikkat çekti.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, mısırın stratejik bir ürün olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de 75 ilde mısır üretimi yapıldığını ve üretimin büyük kısmının Konya, Şanlıurfa, Adana, Mardin ve Karaman gibi illerde yoğunlaştığını belirtti. Bayraktar, “Mısır, toplam tahıl üretimimizin yüzde 22,5'ini oluşturuyor ve 2023 yılında rekor bir üretimle 9 milyon tona ulaştı. Ancak geçen yıl fiyattan umduğunu bulamayan üreticiler, bu yıl ekim alanlarını azalttı” dedi.

REKOLTE AZALIYOR, MALİYETLER ARTIYOR

Bayraktar, aşırı sıcaklar ve kuraklığın mısır rekoltesinde azalmaya neden olduğunu ifade etti. Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay illerinde verim kaybının yüzde 20-30 arasında olduğunu kaydeden Bayraktar, Konya’nın mısır üretiminde yüzde 22,7’lik payla birinci sırada yer aldığını vurguladı.

Mısır fiyatlarının yüksek girdi maliyetleri ve artan enflasyon nedeniyle üreticilerin beklentilerini karşılamadığını söyleyen Bayraktar, bu yıl hasat döneminde gümrük vergi oranlarının düşürülmemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi; “Serbest piyasada mısır fiyatları geçen hafta 7 bin ile 9 bin 500 lira arasında değişiyordu. Ancak, gümrük vergisinin indirilmesiyle fiyatlar hızla düştü ve üreticilerimiz endişeli."

İTHALAT VE DESTEK TALEPLERİ

Bayraktar, mısırın hayvan yemi olarak en çok kullanıldığını ve üretimde yeterlilik oranının sadece yüzde 85,8 olduğunu ifade ederek, ithalatın ihtiyaç kadar yapılmasının önemine dikkat çekti. 2023 yılı itibarıyla ithalata 560 milyon dolar ödendiğini vurgulayan Bayraktar, “Üretim maliyetlerinin artmaması için mısır üretimine verilen prim desteğinin önemine dikkat çekmek istiyorum. 2024 yılında bu destek miktarının ton başına 100 liraya çıkarılması olumlu bir adım” dedi.

Ziraatçilerin, yüksek girdi maliyetleri ve belirsizlikler karşısında dayanacak güçlerinin kalmadığını belirten Bayraktar, hükümetten gerekli önlemlerin alınmasını talep etti. Mısır üretiminin artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Çiftçilerimizin yüzünü güldürecek tedbirlerin alınması elzemdir” şeklinde konuştu.

Hasat döneminde üreticilerin belirsizlik yaşamaması için acil önlemlerin alınması gerektiği mesajını veren Bayraktar, Türk tarımının geleceği için stratejik adımların atılmasının önemini yineledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri