Tosunlar Kırtasiye sahibi Hikmet Tosun, Anadolu'da Bugün TV'ye yaptığı açıklamada, kırtasiye ürünlerindeki fiyat artışının yüzde 70-80'lere ulaştığını belirtti. Tosun, velilerin özellikle kaliteli ve dayanıklı ürünleri tercih etmeleri gerektiğini, ancak bunun da bütçeleri zorladığını ifade etti.
Tosun, fiyat artışlarından şu şekilde bahsetti: "Türkiye'deki ekonominin gelmiş olduğu noktada fiyat farkları tabii ki bize de negatif olarak yansıdı. Bu yansımanın içinde bizlerin sattığı ürünlerde de yüzde 70-80 gibi fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldık ve bunu en alt tabloda tutarak maliyetlerimizi çektik. Kar marjlarımızı düşürdük. Devletimize, milletimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Herkesin de bu şekilde kendini tekrar gözden geçirip, çek etmesi gerektiğini düşünüyorum"
Bu seneki kırtasiye fiyatlarının 3-4 bin lira arasında değiştiğini belirten Tosun, "Okulun pozisyonuna, muhite, semte ,çocuğun yaş grubuna göre değişiyor. Ama ortalama 3-4 bin lira skalasında dolaşıyor. Yani 4 bin liralık ürünü 2 bin liraya da bulabilirsiniz. Ama önemli olan markalı, belli ürünleri, yerli, en kalitelisini, ithal marka, uluslararası markaların ve kurumlarının ürünlerini satın alabilmekte. Tercihlere göre bu çok farklılık gösterebiliyor. Fiyatlar 3 bin lira bandından başlıyor. En üst seviye olarak söylersek, gelen müşterimizin kendi konjektörüne, konforuna göre değerlendiriyoruz. 300 ve 500 TL arası değerlendirme yapıp ona göre çanta satıyoruz" ifadelerini kullandı.
Soru: İlkokul öğrencisinin toplam maliyeti ne kadar?
Velilerin öncelikle evdeki kırtasiye eşyasını değerlendirdiklerini ve evdeki araç-gereç durumuna göre alışveriş yaptığını söyleyen ve bu yüzden ilkokul öğrencilerinin maliyetlerini hesaplayamadıklarını belirten Tosun, " Artık herkes önce 'Evde neyimiz var, neyimiz yok' diyerek gözden geçiriyor. Daha sonra kalan eksiklerini bizden tamamlıyorlar. Ama bir ilkokul öğrencisi bin 500 liradan aşağıya çıkamaz. Sıfırdan tutarsak yani her şeyle beraber ilkokul öğrencisi için 3 bin lira bandında bir tahmini rakam çıkarılır. Ortaokulun kitapları var. Test kitapları kaynak kitapları. Yani en büyük zammı, en büyük fiyat artışını kitaplarda yaşadık. Bu kitaplarla ilgili de herkeste bir sıkıntı görüyoruz. Çok pahalı olduğunu söylüyorlar" şeklinde konuştu.
VELİLER ÖĞRENCİSİZ DÜKKANLARA GELMESİNLER
Tosun velilere önemli uyarılarda bulundu: "Velilere şunu söyleyeceğim; kesinlikle ihtiyaçları dışında ürün almasınlar. Öğrencisiz dükkanlara gelmesinler. Öğrenci hangi kitabı istiyorsa kendisi seçsin, kendisi alsın. Anne babalar bazen çocuğa sormadan kitap alıyorlar.O kitap bir sene boyunca evde yüzü açılmadan duruyor. Boşa gidiyor ve fuzuli masraf etmiş oluyorlar. Ortalama bir test kitabı 400 liradan aşağı değil.
Tosunlar Kırtasiye sahibi Hikmet Tosun ortaokul ve lisenin kırtasiye maliyetinden şu şekilde bahsetti: "Ortaokulun kırtasiye maliyeti ilkokuldaki gibi değildir, fazla çeşidi yoktur. 6-8 defter,versatil kalem, kalem kutusu, çantadır. Çantayı 5. sınıfta aldıysa en az 3 yıl kullanabilir. Onun da maliyeti 2 bin liradan aşağı düşmez. Lisede ise artık kırtasiye alışverişi anne babanın kontrolünden çıkıyor. Liseye giden çocuklar kendi tercihlerini kendileri yapabiliyorlar. Onlar da 2-3 skalasında masrafa gelebilirler"
Soru: Alışveriş yaparken ailelere ve öğrencilere ne tavsiye edersiniz?
"Ailelere tavsiyem şu; iyi markalara, iyi ürünlere para versinler.Maalesef Çin malı ve adı olmayan markalar piyasamızda çok satılıyor. Malum yerlerin sattığı ürünlerin markası yok. Bizde sektörde bu işi 43 yıldan beri yapıyoruz ve markalaşma seviyesine kadar geldik. Çocuklara yapıştırıcıdan, kurşun kalemden, defterden, her şeyiyle Avrupa standartları neyse o standartlarda ürünler sunmaya çalışıyoruz. Bizler burada 55-60-70 gramlık defterler satıyoruz ve çocuklar çok memnun bundan. Ama malum yerlerin sattığı ürünler 45 grama kadar düşüyor. Bir şey yazdığınız zaman yazdığınızın arkasına çıkma sıkıntısı var. Biz bir yaprağı iki kere kullanabiliyoruz. Orada bir yaprağı bir kere kullanabiliyorlar ve maliyeti ikiye katlıyor. Bizim ürünlerimizden daha pahalıya gelmeye başlıyor.
Hepimiz her alanda maliyetlerimizi, ekonomimizi gözden geçiriyoruz. İsraf etmesinler. Herkes ihtiyacı kadar alsın, ihtiyacı kadar yaşasın"