Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun açıklayacağı Kasım ayı faiz kararını açıkladı. MB politika faizini değiştirmeyerek yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Ekonomistlerin beklentilerine paralel gelen bu karar, TCMB’nin üst üste 8. kez faiz oranını değiştirmedi.

FAİZ KARARINA İLİŞKİN BEKLENTİLER KARŞILANDI

TCMB’nin Kasım ayı faiz kararına yönelik AA Finans tarafından yapılan beklenti anketine 10 ekonomist katılmıştı. Ankete katılan tüm ekonomistler, politika faizinin yüzde 50’de sabit tutulacağı öngörüsünde bulunmuştu. Beklentiler doğrultusunda gelen bu karar, piyasalar tarafından sürpriz olarak karşılanmadı.

EKİM AYINDA DA FAİZ DEĞİŞMEMİŞTİ

Merkez Bankası, bir önceki ay yapılan PPK toplantısında da politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutmuştu. Böylece TCMB, piyasa koşullarını göz önünde bulundurarak sıkı para politikası duruşunu sürdürmüş oldu.

PİYASALARDA HAREKETLİLİK

Faiz kararının açıklanmasının ardından dolar, altın, borsa ve mevduat faizi yatırımcıları gözlerini piyasalara çevirdi. Karar öncesinde, yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesi dikkat çekerken, kararın açıklanmasının ardından piyasalarda sakin bir seyir izlendi.

Merkez Bankası’nın bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısı ve olası yeni faiz kararları, ekonomik gelişmelere bağlı olarak yakından takip edilmeye devam edecek.

MERKEZ BANKASI'NDAN YAPILAN AÇIKLAMA:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50’de sabit tutulmasına karar vermiştir.

Ekim ayında enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlenmiştir. Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima etmektedir. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyaller belirginleşmiştir. Geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonu yüksek seyrini sürdürmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri