Konya Ovası'nda çiftçiler büyük tehlike altında

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, yağışların düzensiz seyrettiği bu dönemde dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı.

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda yaklaşık 10 milyon dekar alanda hububat ekimine başlandı. Ancak uzmanlar, ekim ve bakım süreçlerinde yapılan hataların verim kaybına yol açabileceği konusunda çiftçilere önemli uyarılarda bulundu. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, yağışların düzensiz seyrettiği bu dönemde dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı.

YAĞIŞ DENGESİZLİĞİ EKİM TARİHLERİNİ KAYDIRDI

Burak Kırkgöz, ekim sezonunun bu yıl geciktiğini belirterek, çiftçilerin yağışlara göre hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Kırkgöz, "Önceki yıllarda ekim ayının başında yapılan ekimler, artık ayın sonlarına doğru kaydı. Bunun nedeni ise ovamızda son üç yıldır düzenli yağışların olmaması. Çiftçilerimiz, nem azlığı nedeniyle ekim ayının sonu ve kasım ayı başında ekiliş yapıyor" dedi.

Ayrıca, tohumların sağlıklı çimlenebilmesi için daha derin ekim yapılmasını öneren Kırkgöz, “Yüzeysel ekimlerde hafif bir yağmurla tohumlar erken çimlenip arkasından yağış almadığında bozulma riski artıyor. Çiftçilerimize 1 ila 2 santim daha derine ekim yapmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

SAHTE GÜBRE VE TOHUM TEHLİKESİNE DİKKAT!

Çiftçileri sahte gübre ve tohumlara karşı da uyaran Kırkgöz, "Ekonomik dalgalanmaların yaşandığı bu dönemde sahte gübre vakaları artış gösterdi. Çiftçilerimizin güvendikleri bayilerden alışveriş yapmaları ve şüpheli ürünlerin analizini yaptırmaları çok önemli. Aksi halde ekim sonrası telafi imkânı kalmıyor" dedi. Sertifikalı tohum kullanmanın da verimi artıracağını belirten Kırkgöz, "Bilimsel araştırmalar sertifikalı tohumların daha yüksek verim sağladığını gösteriyor. Tasarruf etmek için kalitesiz ürün kullanmak, çiftçiyi daha büyük zarara uğratabilir" uyarısında bulundu.

SULAMA VE BAKIM HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Kuraklık nedeniyle çiftçilerin tarlalarını ekim sonrası sulamak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Kırkgöz, "Tohumların sağlıklı çıkış yapması kritik. Düzensiz çıkışlar, verim kaybına neden oluyor. Çıkış sağlandıktan sonra düzenli bakım ile yüksek verim elde edilebilir" ifadelerini kullandı.

Kırkgöz, çiftçilere bol bereketli bir sezon dileyerek, “Kıraç alanlar yağışları bekliyor. İnşallah önümüzdeki günlerde yağmur çiftçilerimizin yüzünü güldürür” temennisinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri