Konya Model Fabrika Öğren – Dönüş Projeleri 1. Lansman Toplantısı Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Düzenlenen programa Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ovası Projesi (KOP) İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu, MEVKA Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, KOSGEB Konya Müdürü İsmail Özdemir ile firma sahipleri ve çalışanları katıldı.
‘KONYA YENİ BİR İHRACAT REKORUNA HAZIRLANIYOR’
Konya’nın bugün ülkenin en önemli sanayi üretim merkezlerinden biri haline geldiğine dikkat çeken Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, “ 12 organize sanayi bölgemiz, sayıları 100’e ulaşan sanayi sitelerimiz, Teknoloji Geliştirme Bölgelerimiz, Teknoloji Endüstri Bölgemiz, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerimiz ve tüm bunlarla birlikte yüksek girişimcilik ekosistemimizle Türk sanayisine güç veriyoruz. Geçtiğimiz yıl, 190’dan fazla ülkeye 3 milyar 262 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yılın ilk 8 ayında da, 2 milyar 181 milyon dolarlık ihracat yaptık. İnşallah yıl sonunda yeni bir ihracat rekoruna hazırlanıyoruz. İhracatçı firma sayımız ise 3500’e yaklaştı” ifadelerini kullandı.Sanayi üretiminin dinamik bir yapı olduğuna dikkat çeken Başkan Büyükeğen, “Türk sanayisinin en önemli problemlerinden birisi maalesef verimlilik. İşletmelerimizde; insan kaynağından enerjiye, üretimden finansa kadar neredeyse her alanda verimlilik açıklarımız var. Konya Model Fabrikamız da burada işletmelerimizin en güçlü destekçisi, en yakın çözüm ortağı. İşletmelerimiz Model Fabrikamızdaki Öğren-Dönüş programlarında öğrendikleri yalın üretim prensipleri ile hiçbir ilave yatırım yapmaksızın çok ciddi verimlilik artışları yakalıyor. Dolayısıyla hem verimlilik açıklarını kapatıyorlar hem de üretim maliyetlerini düşürerek nihai hedef olan karlılıklarını artırıyorlar” dedi.
KONYA MODEL FABRİKA YENİLİKÇİ VE VERİMLİLİK ODAKLI BİR BAKIŞ AÇISI GETİRDİ
“Kamu ve özel sektör olarak, tüm kesimlerle hedefin , Türkiye’nin sürdürülebilir bir ekonomik büyümeye sahip olmasıdır” diyen Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, “ Sürdürülebilir büyümenin en önemli unsurlarının, teknolojik dönüşümü sağlayarak dışa bağımlılığı azaltmak ve verimliliğimizi artırmak olduğunu biliyoruz. Yerli ve milli üretimin en temel dayanağı da teknolojik dönüşüm ve verimliktir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız sahip olduğu vizyonuyla, özel sektörümüzün teknolojik dönüşüm ve verimlik yolculuğunda güçlü bir yol arkadaşı olmuştur. Bu küresel vizyon ülkemiz ve şehrimiz özel sektörünün çalışma azmini kamçılamaktadır. Öncelikle, Model Fabrika’nın Konya’ya kazandırılmasında büyük katkısı ve gayreti olan önceki dönem Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, Bakan Yardımcımız Sayın Dr. Çetin Ali Dönmez’e, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. İlker Murat Ar’a ve emeği geçen bütün kişi ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu. Konya Model Fabrikanın Konya sanayisine yenilikçi ve verimlilik odaklı bir bakış açısı getirdiğine dikkat çeken Başkan Öztürk, “ Bu merkezle birlikte yalın üretim ve sanayinin dijital dönüşümüne ilişkin teorik kavram pratiğe dönüşür hale gelmiş, sanayicilerimiz yaparak ve uygulayarak öğrenme yetisine kavuşmuştur. Model Fabrika'daki öğrenme programları sonunda tek bir ilave istihdam kullanmadan, tek bir kuruş ilave yatırım yapmadan yüzde 150 ile yüzde 200’leri bulan oranlarda verimlilik artışları sağlandığını görmek memnuniyet vericidir. Konya Model Fabrika, hizmet vermeye başladığı 2020 yılı Eylül ayından bugüne kadar gerçekleştirdiği 6 Öğren - Dönüş Programı’na toplam 37 firmamız katıldı. Şu anda 3 firma ile 7. Öğren - Dönüş Programımız devam etmektedir. Öğren – Dönüş programlarımıza katılan firmalarımıza teşekkür ediyorum. Bugün düzenlediğimiz Öğren – Dönüş Projeleri 1. Lansman Toplantısı vesilesi ile tüm firmalarımızı Konya Model Fabrika’yla işbirliğine davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
“YEŞİL DÖNÜŞÜM TEŞVİK ÇAĞRISINA ÇIKACAĞIZ”
Sanayide neredeyse asgari ücretle çalışanın olmadığının altını çizen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, "Sanayi, asgari ücretin üzerinde parayı rahatlıkla verebilecek düzeyde. Bu övünülecek bir durum. İnşallah işçiler de çok kazansın, daha fazla imkan sahibi olsunlar. Memleketin refahı artsın, temel kaygımız bu. Bu çerçevede buradaki model fabrika Türkiye'deki diğer model fabrikalarından bir tanesi. Ama başarılı ve iyi yolda gidenlerden bir tanesi” diye konuştu. Dönmez, iş dünyasında verimli olmayanların ayakta duramayacağının altını çizerek, "İç ve dış ticarette anormal bir rekabet var. Özellikle uzak doğu kaynaklı büyük bir rekabet var. Türkiye'nin sanayi şirketlerinin verimli olması lazım ki karlı olsunlar. İşçi de kendini daha değerli hissetmeli esasında. Verimli olan işçi daha fazla para alır, daha işe yaradığını hisseder. Bu açıdan bu önemli." ifadelerini kullandı.Türk sanayicisinin üretim performansının artırmasının önemine işaret eden Dönmez, şunları kaydetti: "Mümkün olduğu kadar yatırımı artırmamız lazım. Üretim çiftliğini bizim arttırmamız lazım. Çevreyi de en az kirleterek buraya yapmamız lazım. Özellikle yeni dönemde artık balları satarken karbon hesaplaması yapacaksınız. Bu karbon hesaplamasını, doğrulamasını yapacaksınız. Aksi halde sınırda vergi vereceksiniz. Bu konular iyice ticarette engel olmaya başladı. Yeşil dönüşüm teşvik çağrısına çıkacağız. 3305 sayılı kararda bir değişiklik yaptık. Orada da yeşil dönüşüm özellikle tanımlandı. Dünya Bankası'ndan 450 milyon dolar kredi aldık. 175 milyon doları TÜBİTAK'tan, 250 milyon doları KOSGEB üzerinden dağıtılacak. Bakanlık, 25 milyon doları yeşil dönüşümle ilgili model fabrikalara benzer, öğren-dönüş ya da eğit türü programları da dahil onları yapacak." KTO Başkanı Selçuk Öztürk ile KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen'in de katıldığı programda, başarılı sanayicilere plaket verildi