Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'nin küresel ekonomide önemli bir konumu var

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT World Forum 2023 kapsamında düzenlenen "Küresel Ekonomiyi Yeniden Şekillendirmek" başlıklı oturumda konuştu.

Küresel ekonomiyi olumsuz etkileyen faktörleri değerlendiren Şimşek, küreselleşmenin hız kesmesinin, artan korumacılığın, yaşlanan dünya nüfusunun, yüksek borçluluğun ve iklim değişikliğinin yeni bir çağın başlangıcını gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin bu zorlukların karşısında fırsatlara sahip olduğunu belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
• Jeopolitik konumumuz sayesinde dost ve yakın ülkelerden tedarikte en iyi adaylardan birisiyiz.
• Gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığımızda, güçlü bir büyüme performansı gösteriyoruz.
• Genç ve dinamik nüfus yapımız bizi diğer ülkelerden olumlu ayrıştırıyor.

İklim değişikliği ile mücadelede de gerekli adımları atacaklarını vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin coğrafi konumunun bu konuda da avantaj sağladığını söyledi.

Son 10 yılda Türkiye'nin büyüme performansına işaret eden Şimşek, Hindistan ve Çin haricindeki gelişmekte olan ülkelere göre birçok şeyi daha iyi yaptıklarını vurguladı.

Erişilebilir bir pazar olan Türkiye'nin nüfusunun 18 AB ülkesinin toplamından daha fazla olduğunu kaydeden Şimşek, "Türkiye hala ciddi bir büyüme potansiyeli sunmaktadır. Fırsatlarımız var ancak avantaj sağlamak için daha fazla şey yapmamız gerekiyor." diye konuştu.

Türkiye'nin uyguladığı ekonomik programdan bahseden Şimşek, "2023 yılı bütçe açığının milli gelire oranla yüzde 6'nın altında olmasını bekliyoruz." dedi.

Enflasyonla mücadelenin en temel öncelik olduğunu vurgulayan Şimşek, programın olumlu yansımalarının görülmeye başlandığını söyledi.

Büyümede dengelenmeye doğru yol alırken cari açık düşüyor, enflasyonda ivme kaybı var ve rezervlerimiz artıyor. Enflasyondaki eğilim hakkında doğru bilgi veren yıllıklandırılmış çekirdek göstergeler hedeflerimiz ile uyumlu seyrediyor.

Enflasyon ile mücadele bir süreç işidir, yıllık enflasyondaki düşüş 2024 yılı ortasından itibaren başlayacak.

Son dönemde ülkemize yönelik yabancı yatırımcı ilgisi arttı. Ocak-mayıs döneminde 2,9 milyar dolar çıkış olan portföy yatırımlarına, haziran-eylül döneminde 4,9 milyar dolar giriş oldu. Güncel veriler girişin devam ettiğini gösteriyor. Bankacılık sektörü ile banka dışı sektörün dış borç çevirme oranları yükseliyor. Düşen cari açık ve artan sermaye girişi ile rezervlerimiz de artmaya devam ediyor. Mayıs ayına göre brüt rezervler 42 milyar dolar yükseldi.

Cari açığın daralmaya devam ettiğini ve bu daralmanın süreceğini kaydeden Şimşek, para politikasının daha işlevsel hale geldiğini, 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) düşüş eğilimini sürdürdüğünü, reytinglerdeki artışın devam edeceğini, bu gelişmelerin doğru yolda olduklarını gösterdiğini anlattı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri