Fitch Ratings'in Türkiye analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin ilk hedefinin enflasyonu düşürmek olduğunu ve seçimden sonra da bu hedefe ulaşmak için para politikasının sıkı kalmasını beklediklerini söyledi.
Morales, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltme ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirme kararının gerekçelerini açıkladı.
PARA POLİTİKASI BEKLENTİLERİ AŞILDI
Morales, geçen yıl Eylül ayında Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit ettiklerinde ve not görünümünü "negatif"ten "durağan"a çıkardıklarında, seçimlerin yakınlığı nedeniyle faizin %35 seviyesinde kalacağını öngördüklerini, ancak TCMB'nin yılın başında faiz oranını %45'e çıkararak daha iddialı bir politika izlediğini ve genel kredi koşullarının sıkılaştığını belirtti.
ENFLASYONLA MÜCADELE DEVAM EDECEK
Morales, parasal sıkılaşmanın beklediklerinden daha fazla olmasına rağmen enflasyon baskılarının güçlü kalmaya devam ettiğini ve Türkiye'de enflasyonun kısa vadede önemli bir politika zorluğu olmaya devam edeceğini söyledi.
Morales, "Enflasyonun düşürülmesiyle tutarlı bir politika sıkılaştırması bekliyoruz. Türkiye'deki otoritelerin ilk hedefi enflasyonu düşürmek." dedi.
REZERVLERDE ARTIŞ BEKLENİYOR
Morales, politika değişikliğiyle birlikte Türkiye'nin uluslararası rezerv seviyesinde iyileşme görüldüğünü ve döviz korumalı mevduatların büyüklüğünün önemli ölçüde azaldığını anımsatarak, "Politikanın enflasyonda sürdürülebilir düşüş sağlanmasıyla tutarlı olmaya devam etmesi, cari açıkta daralma ve bazı portföy girişleriyle, uluslararası rezervlerde iyileşmenin sürmesini bekliyoruz." diye konuştu.
FİNANSMAN İHTİYACI ÖNEM TAŞIYOR
Morales, yurt dışı portföy girişinin Türk lirasında değerlenme ve rezerv biriktirme hedefine katkı sağlayabileceğini, cari açığın ise ocaktaki 37,5 milyar dolar seviyesinden bu yıl 31 milyar dolara ve 2025'te 28 milyar dolara gerilemesini beklediklerini söyledi.
Morales, ekonomi politikalarındaki değişimin Türkiye'nin uluslararası sermayeye erişimini de artırdığına işaret ederek, "İleriye dönük baktığımızda, yüksek seviyedeki dış finansman ihtiyacı da göz önüne alındığında, dış finansmana erişim, derecelendirme açısından kilit bir unsur olmaya devam edecek. Türkiye'nin yeniden yatırım yapılabilir notu alması zaman gerektiren bir süreç. Bunun için bazı kırılganlıkların giderilmesi ve politikanın başarısına bakmamız gerekiyor ki burada da temel konu yine enflasyon." dedi.