Faiz kararı açıklandı! Düştü mü yükseldi mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu'nun toplantısında, politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit kalmasına karar verdiğini açıkladı. Kurul, başkanlığını Yaşar Fatih Karahan'ın yürüttüğü toplantıda, eylülde enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiğini belirtti.

Duyuruda, üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ifade etti. Temel mal enflasyonunun düşük seyrettiği, ancak hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiği kaydedildi.

Kurul, enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin son dönemdeki veri akışı ile arttığını vurgulayarak, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini belirtti.

Duyuruda, sıkı para politikası duruşunun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağlayacağı ifade edilerek, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar bu politikanın sürdürüleceği vurgulandı.

Kurul, olası bir enflasyon bozulması durumunda para politikası araçlarının etkili şekilde kullanılacağını, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmelerin olması durumunda ilave makroihtiyati adımlar atılacağını açıkladı. Ayrıca, likidite koşullarının yakından izleneceği ve sterilizasyon araçlarının etkin bir şekilde kullanılmaya devam edeceği belirtildi.

TCMB, politika kararlarının öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağını kaydederek, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nin 5 iş günü içinde yayımlanacağını duyurdu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri