Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, gübre ve yemde uygulanan KDV istisnasının zirai ilaç için de uygulanması gerektiğini söyleyerek KDV’nin düşürülmesini beklediklerini ifade etti
Başkan Bayram, tarımsal üretimde çeşitli faydaları olan zirai ilaçların çiftçilerin en büyük gider kalemlerinden biri olduğunu söyledi. Bayram, “Gübre ve yemde uygulanan KDV istisnası zirai ilaç için de uygulanmalı veya KDV oranı düşürülmelidir. Son yıllarda artan girdi fiyatları çiftçilerimizi zorluyor. Birçok açıdan stratejik bir öneme sahip olan tarım sektörünün sürdürülebilir olması, toplumların gıda güvencesini sağlar.
Tarımsal faaliyetler, köylerde ve kırsal kesimde birçok insana istihdam olanağı sunar. Doğal kaynakların korunması açısından büyük önem taşır.
Tarımsal üretim ülkemizin ekonomik temellerinden biridir ve kendi gıda üretimlerine sahip olmak, dışa bağımlılığı azaltabilir, ülkenin güvenliğini artırabilir” dedi.
“TARIM BAKANLIĞINA ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ”
Tarım sektörü üreticilerinin her zaman desteklenmesi gerektiğini ifade eden Bayram, “Üreticilerin, yıllık gübre, tohum, mazot, elektrik ve işçi maliyetlerinin tamamından fazlasını zirai ilaçlara ödemekte ve çiftçilerin en büyük girdi maliyetinin bir taneside zirai ilaç özellikle ilimizde ciddi manada ülke ekonomisine katkı sağlayan elma üretimi yapılmaktadır.
Yetiştirilen elmalarda kalıntı olmaması için ruhsatlı, insan sağlığına zarar vermeyen, etkisi azaltılmış hafif ilaçlar kullanılıyor ve sürekli ilaçlama yapılıyor. Bu uygulama da üreticilerin maliyetini arttırıyor.
Örneğin elmada toplam maliyetin yüzde 25-30 civarında zirai ilaçlardan oluşuyor.
Sonuç olarak özetle, Toplumların refahı, gıda sağlığı, ekonomik istikrarı ve çevresel dengenin korunması açısından stratejik bir temel oluşturan tarımsal üretimde çiftçilerimiz, zirai ilaç gibi en önemli girdi maliyetinin düşürülmesi için Tarım Bakanlığımızdan KDV düzenlemesi devlet desteğinin zirai ilaçlara da verilmesi üreticilerimiz adına beklentimizdir” dedi.