Irak’ta şok değişiklik önerisi: Kız çocuklarının evlilik yaşı 9’a mı düşürülecek?

Irak’ta, Kişisel Statü Yasası’nda yapılması planlanan değişiklikle, kız çocuklarının evlilik yaşının 15’ten 9’a çekilmesi öngörülüyor

Irak’ta, Kişisel Statü Yasası’nda yapılması planlanan değişiklikle, kız çocuklarının evlilik yaşının 15’ten 9’a çekilmesi öngörülüyor. Bu tasarı, özellikle çocuk ve kadın hakları savunucuları tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı.

Avukat Çiro Şiwan, yasal değişikliklerin çocuk ve kadın haklarını daha da kısıtlayacağını belirtti. Şiwan, Irak'ın Kişisel Statü Yasası'nın anne ve çocukların haklarını koruduğunu ancak bu değişiklikle bu hakların ciddi şekilde tehdit altında olduğunu ifade etti. Şiwan, yasa değişikliklerinin çocukların ve annelerin psikolojik sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ve toplumsal şiddet eğilimini artırabileceğini vurguladı.

Yasa tasarısı, 24 Temmuz’daki Irak Parlamentosu oturumunda gündeme alınmış ancak çeşitli itirazlar nedeniyle okunmadan gündemden çıkarılmıştı. En büyük tepkiler, yasa tasarısının çocuk ve kadın haklarını ihlal etmesi nedeniyle yükselmişti.

Şiwan, insan hakları örgütleri ve aktivistlerin, bu tür yasa değişikliklerine karşı ortak bir tavır alması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Irak hükümetinin aileleri destekleyen ve boşanma oranlarını düşüren yasal değişiklikler yapması gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri