2024 ABD Başkanlık Seçimleri’nde oy verme işlemi ABD’nin batı yakasında bulunan Alaska ve Hawaii eyaletlerinde yerel saatle 20.00’de (TSİ 6 Kasım 08.00) tamamlanacak. İlk sandıkların kapanma saati ise TSİ 03.00 olarak belirlendi. Ancak, seçim sonuçlarının gecikmesi olasılığı oldukça yüksek. Özellikle, posta yoluyla kullanılan oyların sayımının bazı eyaletlerde uzun sürmesi ve adaylar arasındaki oy farkının çok az olması, sonuçların seçim gecesi netleşmeyebileceğini gösteriyor.
2020 SEÇİMLERİNDEN DERSLER: GÜNLER SÜREN BELİRSİZLİK BEKLENİYOR
ABD'de 2020 seçim sonuçlarının açıklanması yaklaşık dört gün sürmüştü. Bu seçimde de Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Demokrat aday Kamala Harris'in oy oranlarının birbirine çok yakın olması, sonucun açıklanmasını uzatabilir. Özellikle Pensilvanya ve Wisconsin gibi "salıncak eyaletler" olarak adlandırılan bölgelerdeki posta oylarının sayım sürecinin yavaş ilerlemesi, resmi sonuçların gecikmesine yol açabilir.
POSTA OYLARI VE İTİRAZLAR BELİRSİZLİĞİ ARTIRABİLİR
Seçim kurallarına göre, bazı eyaletlerde seçim görevlileri ve sandık görevlileri, oy pusulalarına itiraz edebiliyor. Bu tür itirazlar sonrasında, pusulalar seçim yetkilileri tarafından inceleniyor ve sonuçlar eyalet oy sayım kurullarına sunuluyor. Ayrıca, Pennsylvania ve Arizona’da iki aday arasındaki fark toplam oyların yüzde 0,5'inden az ise oylar otomatik olarak yeniden sayılıyor. North Carolina ve Georgia gibi eyaletlerde de fark bu oranın altına düştüğünde adaylardan herhangi biri yeniden sayım talebinde bulunabiliyor. Bu itiraz ve yeniden sayım süreçleri, özellikle çekişmeli eyaletlerde sonuçların gecikmesine sebep olabilecek önemli etmenler arasında.
SEÇİM SONRASI SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
ABD’de seçim süreci, seçim gününün ardından da devam ediyor. Tüm eyaletlerin, seçim sonuçlarını 10 Kasım ile 11 Aralık arasında resmen onaylaması gerekiyor. 17 Aralık’a kadar her eyalet, Seçiciler Kurulu üyelerinin oylarını Washington’a gönderecek ve bu oyların 23 Aralık’a kadar Kongre’ye ulaşması bekleniyor. 6 Ocak’ta ise Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda yapılacak ortak oturumda, eyaletlerden gelen oylar alfabetik sıraya göre okunup sayılacak. Yeni başkan ve başkan yardımcısı, 20 Ocak 2025’te yemin ederek görevine resmen başlayacak.
SALINCAK EYALETLERİN KRİTİK ROLÜ
Seçimlerde, partiler arasında küçük oy farklarıyla el değiştirme potansiyeli yüksek olan yedi "salıncak eyalet" bulunuyor: Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada, Michigan, North Carolina ve Wisconsin. Bu eyaletler, toplamda 93 delege ile başkanlık yarışının kaderini belirleme potansiyeline sahip. Bu eyaletlerde Trump ve Harris arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Trump, beş eyalette ufak farklarla öndeyken, Harris ise iki eyalette önde gözüküyor.
ANKETLER NEFES KESEN BİR YARIŞA İŞARET EDİYOR
Son anketlere göre, Harris yüzde 48,7, Trump ise yüzde 48,6 oy oranına sahip. Pennsylvania, Georgia, North Carolina, Arizona ve Nevada’da Trump, Michigan ve Wisconsin’de ise Harris önde gidiyor. Seçim günü ve sonrasında yapılacak oy sayımları, özellikle salıncak eyaletlerdeki yakın yarış nedeniyle seçim sürecinin uzun sürebileceğine işaret ediyor.
ABD Basını Temkinli Yaklaşıyor
ABD basınının, salıncak eyaletlerde yarış başa baş gittiği sürece resmi olmayan sonuç açıklamak için daha fazla veri beklemeyi tercih edeceği belirtiliyor. Bu nedenle, 270 delegeye ulaşmak için çabalayan adayların kesin zaferini ilan etmek için ek süre gerekeceği tahmin ediliyor.