Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar hem cebini düşünerek hem de israfı önlemek için eski ayakkabılarını tamir ettiriyor. Aksaray'da 60 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Ahmet Usta, işlerinin arttığını söyledi: "Eskiden de iş yapardık ama şimdi hayat pahalılaşınca insanlar yeni ayakkabı almak yerine eskisini tamir ettiriyor. Hem cebine iyi geliyor hem de israf olmamış oluyor."
Ahmet Usta, ayakkabılarının genellikle taban, topuk veya fermuar gibi yerlerinden bozulduğunu ve bu sorunların ortalama 100-150 TL'ye çözüldüğünü belirtiyor. "Ayakkabı tamirciliği bir sanat" diyen usta, bu mesleğin hem geçimini sağladığını hem de kendisine büyük mutluluk verdiğini ifade ediyor.
SANAT HİÇ BULUNMAZ BİR ŞEY
Mesleğin önemine de değinen Ahmet Kaş, "Benim mesleğe başlamam 60 yıl oldu. 40 senedir de Aksaray’dayım. Öncesi 20 sene Yenikent beldesinde kaldım. Köy yerinde bir usta vardı. O zamanlar tığ ile ayakkabı dikerlerdi. Örs, çekiç, kerpeten getirdim, bir süre sonra elim alıştı. Sonra ayakkabı tamirciliği mesleğimiz oldu. Makine aldık. 4 çocuğumu evlendirdim, barklandırdım, Allah biliyor durumum da iyi. Sanat hiç bulunmaz bir şey. Atasözünde ne diyor; ‘Sanat altın bilezik’, gerçekten altın bilezik. Sabah bismillah deyip oturup çalıştığın zaman akşama kadar hiç boş kalmazsın. Helal para bir kere, rıza pazarlığı ile anlaşıyorsun, yapıyorsun işini tertemiz. Akşam olduğunda evine çekersin gidersin" ifadelerini kullandı.
Yeni ayakkabı almak yerine ayakkabısını tamir ettiren Esila Can ise "Şimdi kış geldi ve ayakkabılarımızın yırtık söküklerini yaptırıyoruz. Ayakkabı fiyatları malum çok pahalandı, uçtu gitti. Biz de böyle ayakkabı almak yerine ayakkabılarımızı yaptırıyoruz. Böylelikle 1 sene daha giyme şansımız oluyor. Ayrıca israf olmamış oluyor, dolayısıyla daha maliyetsiz oluyor" dedi.