Uzmanlar iyot tüketimi konusunda uyarıyor

Medicana Konya Hastanesi Diyetisyeni Merve Sena Nazlı, iyot yetersizliğinden ve yetersiz iyot alımı sonrasında ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını anlattı.

Uzmanlar iyot tüketimi konusunda uyarıyor
Yayınlanma:

 İyot eksikliğinin önemine dikkat çeken Diyetisyen Nazlı, "Dünya Sağlık Örgütüne göre, iyot eksikliği, tüm dünyada zihinsel geriliğin başlıca nedenidir. İyot eksikliğinin diğer belirtileri, kötü işleyen metabolizma, kuru - pullu cilt, sıra dışı kilo alımı, sürekli yorgunluk, kabızlık, gerileyen doğurganlık, kaygı ve değişken derecelerde depresyon, guatr ve büyüme bozuklukları sayılabilir" dedi.
İyotun sağlık için önemine değinen Diyetisyen Nazlı, "İyot, vücudun tiroid hormonu üretebilmek için kullandığı bir mineraldir. Karşılandığında metabolizma normal yolla korunur. Bu, üreme sisteminin gelişimi, normal işleyişi ve çocukların beyinlerinin sağlıklı anlamda olgunlaşabilmesi için esastır. Vücudun kalsiyum ve fosfor kullanımına yardımcı olarak, cilt, saç, tırnak ve kemiklerin sağlıklı olmasını ve aynı zamanda vücudun gıda ve enerji kullanımını düzenlenmesine yardımcıdır" diye konuştu.
İyot yetersizliğinde vücutta oluşabilecek etkilere de değinen Nazlı, “Yetersiz alındığında tiroid fonksiyonlarının bozulmasına ve ileri dönemlerde de guatra neden olur. Gebelikte iyot alımı yetersiz olursa düşükler, ölü doğumlar, doğuştan bozukluklar görülebilir. Ayrıca bebeğin beyin gelişimi etkilenmekte ve ilerleyen yıllarda zekasında düşüklüğe sebep olmaktadır. Özellikle iyot eksikliği için en kritik dönem beyin gelişiminin büyük oranda tamamlandığı gebeliğin 3. ayından 3 yaşına kadar olan dönemdir. Özellikle bu dönemde iyot alımının yeterli olmasına dikkat edilmelidir" ifadelerini kullandı.
İyot içeren ürünlerin altını çizen Nazlı, “İyot birçok besinde bulunmaktadır ancak en zengin kaynakları balık ve süt ürünleridir. Balıklar iyot bakımından oldukça zengindir ve iyot kaynağı olarak tüketilebilir. Ispanak, soya fasulyesi, şalgam, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir. Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir. Meyveler, genellikle iyi bir iyot kaynağı değildir ve sadece bir kaç meyve iyot içerir. Bu meyveler arasında yer alan çilek düşük kalorili olması ve içeriğindeki mineraller ile sağlıklı bir beslenme programına eklenebilir. İyot ihtiyaçtan fazla alındığında da sağlık sorunlarına sebep olur. Çeyrek çay kaşığı iyotlu tuz günlük iyot ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar“ şeklinde konuştu.
Önerilen günlük iyot tüketimini de dile getiren Nazlı, “Çocuklarda, 1-3 yaş 90 mikrogram, 4-8 yaş 90 mikrogram, 9-13 yaş 120 mikrogramdır. 14 yaş ve üzeri yetişkinlerde; erkekler 150 mikrogram, kızlar 150 mikrogramdır. Bu rakamlar dışında kişinin iyot ihtiyacı yaşına, cinsiyetine ve hamilelik gibi diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Doğal besinler, ölçülü miktarda iyotlu tuz veya doktorun verdiği iyot içeren ilaçlar dışında iyot almak faydadan çok zarara sebep olur“ sözlerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.