NİSAD’dan açıklama: Yeterli kanıt yok

Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) Genel Sekreteri İsmail Kemaloğlu, işlenmiş gıdaların yağlanmayı artırdığına ilişkin yapılan haberlerde, yanlış algıya neden olabilecek bilgilerin yer aldığını ifade ederek, kamuoyunu bilgilendirmek maksadıyla nişasta bazlı şeker hakkında güncel akademik verileri paylaştı.

NİSAD’dan açıklama: Yeterli kanıt yok

Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) Genel Sekreteri İsmail Kemaloğlu, işlenmiş gıdaların yağlanmayı artırdığına ilişkin yapılan haberlerde, yanlış algıya neden olabilecek bilgilerin yer aldığını ifade ederek, kamuoyunu bilgilendirmek maksadıyla nişasta bazlı şeker hakkında güncel akademik verileri paylaştı. Yapılan haberlerde, “Şekerli içecekler aşırı kalori alımına neden olurken, karın ve bel çevresindeki yağlanmanın en önemli nedenlerinden birisi olmaktadır. Şekerli ve gazlı içeceklerin büyük bir bölümünde kalorisi yüksek mısır şurubu kullanılmaktadır” ifadelerine yer verildiğini belirten Kemaloğlu, “Nişasta bazlı şeker, nişastalar ve sofra şekeri (pancar şekeri - sakaroz) eşit miktarda, 4 kkal/g enerji barındırır. Vücut serbest fruktoz ile glikozu veya aynı şekerlerin sakaroz ve nişasta bazlı şekerden gelen halini tamamı ile aynı şekilde emer. Bu nedenle nişasta bazlı şekerin bir bileşeni olarak tüketilen fruktozun metabolik anormalliğe yol açması veya aynı kaloriye sahip bir diyette diğer şekerlere göre daha fazla kilo alımına neden olması mümkün görünmemektedir. Bu bilgiler değerlendirildiğinde, toplam şekerin bir parçası ya da serbest şeker olarak bulunmasından bağımsız olarak, beslenme ile alınan fruktozun olumsuz sağlık etkilerine yol açtığına dair yeterli kanıt yoktur. Beslenme açısından ele alındığında, şekerlerin ister pancar, ister kamış, ister nişastadan üretilmiş olsun, hatta şeker katılmamış doğal yiyeceğin (meyve gibi) içeriğinden gelsin, aynı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini WHO (2015-Sugar Intake for adults and Infants) ve SACN (2015-Carbohydrates & Health) gibi kuruluşlar da paylaşmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler